Mainos

Sipoo-kiista hiertää keskustaa

Pääministeri Matti Vanhanen kannattaa Sipoon osien liittämistä Helsinkiin, mutta puoluesihteeri Jarmo Korhonen vastustaa pakkoliitosta. SDP:stä keskustaministereitä syytetään vastuun pakoilusta.

Lähestyvä päätös Sipoon alueiden pakkoliittämisestä Helsinkiin jakaa keskustan johdon rivejä. Puoluesihteeri Jarmo Korhosen (kesk.) kanta Helsingin havittelemaan Sipoon osien pakkoliitokseen on selvä.

- Tämä 95 prosenttia, sipoolaisten kanta tulee ottaa huomioon. He eivät halua pakkoliitosta ja keskusta ei kannata pakkoliitoksia, Korhonen sanoo.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolestaan pitää pakkoliitosta välttämättömänä.

- Ei kannata pelätä sitä, että olisi jonkinlainen ennakkotapaus. Tämän jutun tekee poikkeukselliseksi erityisesti kaksi asiaa. Toinen on se, että Helsingin kaupunki omistaa tällä alueella lähes tuhat hehtaaria maata. Sellaista ei paljon muualta maasta löydy ja sitten toinen tekijä; kun katsoo tämän seudun yhdyskuntarakenteen karttaa, niin tämä on vähän muotopuoli, Vanhanen sanoo.

Sekä Vanhanen että tehtäviensä kautta metropoliministeriksikin nimetty Mauri Pekkarinen (kesk.), aikovat kuitenkin jäävätä itsensä Sipoo-päätöstä tehtäessä.

- Aikanaan oikeuskansleri oli sitä mieltä, että jos on ottanut kantaa asiassa, niin sen jälkeen olis jäävi. Minulla on ollut selvä mielipide siihen, että ei pakkoliitoksia, sanoo Pekkarinen.

Nykyinen virkaa tekevä oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole jääviystulkinnasta yhtä tiukka, mutta ministerit vetoavat edeltäjän neuvoihin.

- Enkä halua ottaa sitä riskiä, että tärkeä asia kaatuisi menettytapavirheeseen, että tehtäisiin ilmoitus siitä, että jääviksi osoittautuva ministeri ottaa osaa päätöksentekoon, jolloin asia kaatuisi pelkästään siihen. Vanhanen lisää.

Helsingin kaupunginvaltuustoa johtavalle kansanedustaja Rakel Hiltuselle (sdp.) ministereiden perustelut eivät kelpaa.

- Näin ilman juridiikkaa sanoisin, että vähän vastuun pakoilu tulee mieleen, Hiltunen sanoo.

Hallitus päättänee Sipoon kohtalosta ensi viikolla

Sipoon osien liittämisestä Helsinkiin päätetään mahdollisesti jo ensi viikolla. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp.) pyrkii tuomaan Sipoon osien liitoskysymyksen ensi viikolla valtioneuvostoon.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (rkp.) on ulkomailla ensi viikon, joten jos liitospäätöstä ei saada ensi viikolla aikaiseksi, seuraava mahdollisuus ratkaista Sipoo-kysymys on 28. kesäkuuta.

Tänään Thors tapasi asian esittelevän sisäministeriön virkamiehen Arto Sulosen.

- Tapaamisessa lähinnä käytiin läpi aineistoa ja keskusteltiin aikataulusta. Ministerillä on nyt liitosasiakirjat, ja hän katsoo niitä, Thorsin erityisavustaja Stefan Svenfors kertoo.

Sipoon osaliitoksen esittely valtioneuvostossa on siirtynyt jääviyskysymysten vuoksi Thorsille. Alun perin jo pääministeri Matti Vanhasen ensimmäisen hallituksen piti päättää liitoksesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.