Mainos

Sipilän Takamäki jatkaa – ikää vain ei enää mainita

Tolvanen on Takamäki?

Menestysdekkaristi Jarkko Sipilä julkisti torstai-iltana jo kymmenennen rikosromaaninsa, jonka päähenkilö on murharyhmän komisario Kari Takamäki. Uudessa Katumurha-romaanissa avo-Mercedestä ohjaileva mies ammutaan Munkkivuoressa Lapinmäentien iltapäiväruuhkassa. Moottoripyöräilevä tekijä pakenee. Tekijää tai motiivia ei löydy.

Ihmisillä luottamuspula

Sipilän mukaan tänään julkistetun uutuuden pääteemoina ovat ihmisten välinen luottamuspula sekä nykyajalle tyypillinen ahneus. Kehenkään ei voi enää luottaa.

- Sen kymmenen vuoden aikana, kun olen kirjoittanut takamäkiä, muutos on ollut valtava. Nyt rikolliset ajattelevat pelkästään: ”Minä, minä, eivätkä enää millään tavoin pysty asettumaan muiden asemaan. Esimerkkinä tämänpäiväinen Shkupolli-tutkinta”, Sipilä mainitsee.

Sipilä aikoo kirjoittaa Takamäki-sarjaa edelleen, mutta jatkossa Takamäen ikää ei enää mainita.

- Tähän saakka hän on vanhentunut vuosi vuodelta, mutta nyt kun viisikymmentä alkaa lähestyä, ajattelin häivyttää iän, Sipilä naureskelee.

Tolvanen on Takamäen esikuva

Sipilä myöntää, että Helsingin väkivaltarikosten päällikkö Kari Tolvanen on ollut yksi monista esikuvista Takamäelle. Mutta muitakin on ollut, ja ne ovat nyt ovat sekoittuneet Takamäen kilttiin ja tunnolliseen hahmoon. Tolvanen itse vähättelee osaansa esikuvana.

- Olen harmittavan vähän enää kenttätöissä, hallinto vie kaiken ajan. Joskus kesäisin pääsen onneksi kentälle.

Kari Tolvanen myöntää kuitenkin aina lukevansa Sipilän kirjat.

- Samoin kuin luen Matti Yrjänä Joensuun vähän synkemmät kirjat, mutta se riittääkin sitten dekkari-osastosta, Tolvanen tuumii.

Rikollinen Helsinki

Ennen julkistamistilaisuuden alkua Jarkko Sipilä osoitti oppaan kykynsä luotsaamalla kutsuvieraita yli tunnin raitiovaunukiertueella pitkin Helsingin ydinkeskustaa. Sipilä kertoi selkäpiitä karmivasti erilaisista rikoksista, joita on näemmä tapahtunut lähes joka rakennuksessa jossain vaiheessa historiaa. Jos kysyntää Helsingin synkkään historiaan löytyy, Sipilä lupasikin harkita opastettujen kävelykierrosten vetämistä.

Jarkko Sipilä (s. 1964) on työskennellyt rikostoimittajana MTV3:n uutisissa vuodesta 1996 ja sitä ennen Helsingin Sanomissa. Kymmenen rikosromaanin ja yhden novellikokoelman lisäksi hän on kirjoittanut radiokuunnelmia ja ollut mukana kirjoittamassa Takamäki-romaaneihin perustuvaa tv-sarjaa, joka nähtiin syksyllä 2006. Jarkko Sipilä sai Vuoden Johtolanka -palkinnon romaanistaan Seinää vasten. Romaani on myös ehdolla vuosittain parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille jaettavan Lasiavain-palkinnon saajaksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.