Mainos

Sipilän omaisuus jäi arvoitukseksi – ovatko sidonnaisuusilmoitukset riittävät?

Pääministeri Juha Sipilän omaisuuden arvo ei selviä valtioneuvoston eilen antamista sidonnaisuusilmoituksista.

Sipilän ilmoituksessa kerrotaan, että hänellä on muun muassa ”kiinteistöjä, joista merkittävimpinä omakotitalot Kempeleellä ja Sipoossa.” Lisäksi hän kertoo omistavansa merkittävää rahoitusomaisuutta muun muassa Nordeassa sekä OP-pankissa. Näiden rahallista arvoa ei kuitenkaan kerrota.

Verrattuna edeltäjiinsä Alexander Stubbiin ja Jyrki Kataiseen Sipilän ilmoitus vaikuttaa suppeammalta. Alivaltiosihteeri Timo Lankisen mukaan ilmoitus täyttää kuitenkin vaatimukset hyvin.

Näin Sipilä ilmoittaa:

Muu merkittävä varallisuus kuten kiinteä omaisuus: Yhteisomistuksessa vaimon kanssa seuraava varallisuus:Metsätilat Oulussa ja Muhoksella, yhteensä n. 180 ha. Omassa käytössämme olevia kiinteistöjä, joista merkittävimpinä omakotitalot Kempeleessä ja Sipoossa. Lisäksi merkittävä rahoitusomaisuus talletettuna seuraaviin Nordea pankki Suomi Oyj:n sekä Helsingin OP Pankki Oyj:n yksityishenkilöille tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin; Nordea Eläkesijoitus,Nordea säästöhenkivakuutus 2 kpl, Nordea Capital Private (tuottokori) sekä OP Kasvutuottotili. 

– Perinteisesti esimerkiksi osakeomistukset ilmoitetaan täsmällisesti. Nyt Sipilällä ei tällaista liene ole, koska sellaista ei ole ilmoitettu – ja syntyy vaikutelma, että tämä on ylimalkainen ilmoitus. Sama vaikutelma voi syntyä siitä, että muilla ministereillä on asuntolaina ilmoitettua, mutta Sipilällä ei – koska hänellä ei ole lainaa, kertoo alivaltiosihteeri Lankinen.

Lankisen mukaan vaatimukset ilmoitukseen ovat, että niistä selviää omaisuuden laatu, kohde ja omistusosuudet.

– Mielestäni Sipilän kohdalla vaatimukset täyttyvät, eli selvitys eduskunnalle on tehty. Uteliaisuuselementti, eli paljonko omaisuutta nyt sitten on, niin sehän ei tästä käy ilmi, mutta ei se ole vaatimuskaan. Tämä ei ole veroilmoitus.

Ministereiden on annettava sidonnaisuuksistaan selvitys eduskunnalle. Selvityksessä on kerrottava sellaisista elinkeinotoiminnasta, omistuksista yrityksissä ja merkittävästä varallisuudesta, jolla voi olla merkitystä hoidettaessa ministerin tehtäviä.

Sipilä rikastui 1990-luvun lopulla, kun hän myi yhtiökumppaneineen radiotaajuuskomponentteja valmistavan Solitran amerikkalaiselle ADC Telecommunicationsille.

Helsingin Sanomat tituleerasi Sipilää kirjoituksessaan vuonna 2012 ”kymmenen miljoonan mieheksi”. Ylen haastattelussa Sipilä vahvisti, että Helsingin Sanomien arvio on oikeansuuntainen. Hän on myös kertonut, ettei tiedä omaisuutensa tarkkaa arvoa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.