Sipilä: Valtionyhtiö voisi yhtenäistää soten tietojärjestelmän

Sipilä esittää täysremonttia sote-tietojärjestelmiin 2:08

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna. Sipilä arvioi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä, että hän hakisi Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta.

– Uskoni siihen, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna verrattuna Ruotsin keskittämiseen, on vahva, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan etätyö voisi tuoda hajautetun mallin, jossa ihmiset tekisivät työtä kotonaan tai kunnan yrityspalvelukeskuksessa.

– Poliittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa yritysten mahdollisuuksiin sijoittua lähelle raaka-aineita, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan keskusta on saavuttanut tavoitteensa maakuntahallinnosta, joka on hänen mukaansa merkittävin aluepoliittinen päätös vuosikymmeniin.

– Kotikunta-maakuntamalli oli meidän tavoite jo kuntavaaleissa 2012. Nyt se toteutuu, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa maakuntamallia tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen lisäksi elinvoimaisen maakunnan rakentamiseen.

Soten tietojärjestelmiin valtionyhtiö? 

Sipilä esitti puheessaan, että sote-uudistuksessa tietojärjestelmien yhtenäistämiseen voisi perustaa uuden valtionyhtiön. Sipilän mukaan nyt pitää jäädyttää nykyjärjestelmien kehittäminen, jos ne eivät ole yhteensopivia uuden järjestelmän kanssa. Hänen mukaansa yhtenäinen tietojärjestelmä sosiaali- ja terveydenhuoltoon pitäisi olla valmiina vuoden 2019 alussa. 

Sipilä kritisoi oppositiota hallituksen yhtiöittämisselvitysten rankasta kritisoimisesta. Hän viittasi Helsingin kaupunkiin, jossa vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton merkittävästä vaikutusvallasta huolimatta kaupunki on perustanut yhtiöitä hoitamaan kaupungin toimintoja. Sipilä sanoi, että osakeyhtiö voi olla myös voittoa tavoittelematon.

– Näen tässä mahdollisuuden myös osuuskunnille, jotka ovat maailmalla kasvava trendi, Sipilä sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat