Sipilä: Työmarkkinajärjestöt valmiita suuriinkin muutoksiin

Sipilä aloitti keskustelut sopimuksesta 1:19

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä uskoo, että työmarkkinakeskusjärjestöillä on halua isoihinkin muutoksiin.

Vielä on hänen mukaansa kuitenkin liian aikaista arvioida, mihin nyt alkaneet keskustelut johtavat.  

Sipilä huomautti työmarkkinajärjestöjen johtajien kanssa käymiensä keskusteluiden jälkeen, että talouden sopeuttamistarve riippuu yhteiskuntasopimuksen onnistumisesta.  
– Meillä on suuremmat sopeutukset edessä, jos tulos on laiha, Sipilä sanoi.  

Työmarkkinakeskusjärjestöjen puheenjohtajat keskustelivat Sipilän kanssa kahden tunnin ajan ja kävivät läpi aiemmin toimittamiaan taustavastauksia Sipilän esittämiin kysymyksiin.

– Olen erittäin tyytyväinen tähän palaveriin ja sen henkeen. Nyt on aito mahdollisuus hakea keinoja, joilla päästään kasvun uralle.  

Neuvotteluita yhteiskuntasopimuksesta on tarkoitus käydä rinnan hallitusneuvotteluiden kanssa.  

Osa kysymyksistä voi kuitenkin tarvita Sipilän mukaan huolellisempaa valmistelua.  
– Tässä on asioita, jotka kuuluvat väistämättä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pöydälle. On lainsäädäntökysymyksiä ja syvällä sopimuksissa olevia kysymyksiä.  

Tämäntyyppiset kysymykset, jos niitä ryhdytään ratkomaan, vaativat Sipilän mukaan enemmän aikaa.  
tapaamisessa läpikäytiin asioita vasta yleisemmin. Konkreettisiin kysymyksiin päästään Sipilän mukaan ensi viikolla.  

Palkat eivät ole neuvottelupöydällä, sillä työmarkkinajärjestöjen on tarkoitus sopia keskenään työllisyys- ja kasvusopimuksen mahdollisesta jatkosta yhdellä vuodella kesäkuun puoliväliin mennessä.  

Työn tuottavuuden parantaminen voisi tietää kiristyksiä palkansaajille.

Palkansaajajärjestöt ovat Sipilän mukaan nostaneet selkeästi toiveekseen, että ne haluavat parannuksia työntekijöiden turvaan.  
– Näistä on käyty paljon keskustelua. Työmarkkinathan muuttuvat nyt nopeasti, Sipilä sanoi ja viittasi hyviin kokemuksiin esimerkiksi Nokialta irtisanottujen muutosturvan järjestämisestä.  
  

EK: Rakentava ilmapiiri

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo EK:n nettisivulla, että tapaamisessa Sipilän kanssa oli rakentava ilmapiiri ja keskusteluissa kartoitettiin yhteistä tahtotilaa ja tavoitteita.  

EK osallistuu Häkämiehen mukaan yhteiskuntakuntasopimusta koskeviin neuvotteluihin ja antaa niihin täyden panoksensa.  

Akava: Ylin veromarginaali 50 prosenttiin

Korkeasti koulutettujen palkansaajakeskusjärjestö Akava sanoo Sipilälle antamissaan vastauksissa muun muassa, että ansiotuloveroaste on laskettava EU15-maiden tasolle ja ylin rajavero- eli marginaaliveroaste laskettava 50 prosenttiin.  

Akava sanoo julkaisemissaan vastauksissa, että julkisen sektorin rakenteita ja toimitapoja on uudistettava. Henkilöstövaikutukset selvitetään yhdessä henkilöstön kanssa niin, että vältetään palvelussuhteiden päättymisiä.  

Lue myös:

    Uusimmat