Mainos

Ministerit naurattivat täysistunnossa – Sipilä myöntää: "Vähän näyteltiin"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nuiji nopeasti läpi Porvoossa pidetyt yleisölle avoimen raha-asiainvaliokunnan kokouksen ja valtioneuvoston täysistunnon tänään.

Normaalin listan käsitellyt istunto eteni rutiininomaisesti ja sai yleisön haukottelemaan ja selailemaan älypuhelimiaan.

Ministerit esittelivät vuoronperään asiansa, sanoivat siihen, että "yhdyn" tai "yhdyn mielelläni" – mikä aiheutti yleisössä naurun hörähdyksiä – jonka jälkeen pääministeri Juha Sipilä kopautti nuijan pöytään.

Letkeän puolensa hallitus näytti yleisölle vasta istunnon jälkeen, kun vuorossa oli avoin neuvottelu. Ministereistä olivat paikalla kaikki muut paitsi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

– Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, ettei me normaalisti näin virallisia olla, mutta kun oli avoin istunto, niin vähän näyteltiin, Sipilä sanoi ja sai yleisön nauramaan.

Pääministeri palasi tämän jälkeen normaaliin arkeen ja alkoi sinutella ministereitä. Hänen mukaansa normaalisti tässä vaiheessa kysyttäisiin Timolta, miten Lavrovin kanssa meni ja sen jälkeen pohdittaisiin hetki sitä, mitä oppositio mahtaa kyselytunnilla kysellä.

Mutta nyt, kun yleisö oli kuulemassa, nämä asiat sivuutettiin.

Valtioneuvoston istunto on muodollinen päätöskokous. Silloin, kun asia on siinä listalla, se on käytännössä valmis.

– Jokaisen asian taustalla on kuitenkin valtava virkamiestyö, selitti valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tilaisuuden jälkeen tiedotustilaisuudessa.

– Esimerkiksi, kun tiistaina tulee valinnanvapauslaki, siinä ministeri sanoo vaan, että "yhdyn", ja sitten minä sanon, että "hyväksytty". Siinä on jonkun verran töitä takana, Sipilä lisäsi.

Sipilän mukaan kerran on tämän hallituksen aikana äänestetty. Se koski Rääkkylän kunnan asettamista poikkeusmenettelyyn kuntaliitosprosessissa.

Paluu demokratian lähteille

Yleisöä oli tullut lähes salin täydeltä historialliseen tilaisuuteen Porvoon Taidetehtaaseen. Tulevaisuuden valtiopäivät -tapahtumassa etsittiin koko päivän uusia muotoja demokratian toteutumiselle ja kansalaisten kuulemiselle.

Myös hallitus kävi avoimen neuvottelun aiheesta ja vastaili ennalta lähetettyihin yleisön kysymyksiin. Iltapäivällä puolueiden puheenjohtajille tuli kiire eduskuntaryhmien kokouksiin ennen kyselytuntia.

Tapahtumassa palattiin suomalaisen edustuksellisen demokratian lähteille itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi. Maaliskuussa 1809 Porvoossa järjestettiin Suomen ensimmäiset valtiopäivät, joissa kansaa edustivat säädyt.

Säätyvaltiopäivien jälkeen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 1907 edustus oli jo jakautunut puolueiksi.

*Otsikkoa muutettu klo 15.57.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.