Mainos

Sipilä: Rakennepaketti pitäisi uskaltaa tehdä kunnolla

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä odottaa konkreettisia toimenpiteitä kestävyysvajeen kuromiseen.

Hallitus jatkoi rakennepaketin hiomista pitkälle yöhön. Hallitukselta odotetaan tänään tietoja rakennepaketin sisällöstä. Kestävyysvajeen on laskettu olevan noin 9 miljardia euroa.

- Odotus on se, että kestävyysvajeeseen tulee konkreettiset toimenpiteet. Jos niitä tulee, niin siellä on varmasti myös sellaisia asioita, joita oppositio voi myös tukea, sanoo Sipilä MTV:n Huomenta Suomessa.

Sipilä ei kuitenkaan usko, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen saataisiin ratkaisu, vaikka se on hänen mukaansa olennainen osa rakennepakettia.

- Toivon, että siihen tulee ratkaisu.

Kuntien tehtävät uusiksi

Keskustan puheenjohtaja lähtisi kuromaan kestävyysvajetta kiinni erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisella.

- itse lähtisin vaikeimmasta, eli sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksesta. Solmu aukaistaan sillä, etät unohdetaan tämä sairaanhoitopiirien lopettaminen, siirretään kunnilta vaativa sosiaali- ja terveystoimi sairaanhoitopiirien päälle rakennettavaan organisaatioon. Siihen voidaan rakentaa maakuntamallia, isäntäkuntamallia sen päälle. Silloin toimijoita olisi se 15-20, mistä asiantuntijat sanoo, että se on se maksimimalli.

Tällaisella uudistuksella Keskustan puheenjohtajan mukaan kuntien tehtävä muuttuisi.

- Silloin puhutaan ihmisten kokoisista kunnista ja niistä tehtävistä missä pienikin kunta on tehokkaimmillaan. Näin lähtisi suurin piirtein puolet kunnan budjetista yhteiseen pottiin.

Sipilän mukaan, kun kaikki otetaan huomioon rahoituksista tietojärjestelmiin, niin puhutaan jopa miljardin euron säästöistä.

- Jos uskallettaisiin tehdä kerralla kunnolla tämä uudistus, tiivistää Sipilä Huomenta Suomessa.

Kipeitä päätöksiä tehtävä

Juha Sipilän mukaan ongelma on Suomessa paha.

- Saksa oli 2000-luvulla Euroopan sairas mies, eikä tässä ole kuin vuosi sitten, kun me huusimme Espanjalle, Portugalille ja Kreikalle, että laittakaa se talous kuntoon. Nyt olemme itse samassa tilanteessa.

Sipilän mukaan rakennepaketissa kannattaisi tähdätä työuran alkupäähän, eli opintoikojen lyhentämiseen, Hän aavistelee hallituksen niin tekevänkin, mutta myös eläkeiän nosto on edessä ennemmin tai myöhemmin.

-Meidän pitää todellista eläkeikää parilla vuodella eteenpäin. Se edellyttää, että me rakennamme rohkeasti uusien työpaikkojen näkymiä. Turha se on puhua eläkeiän nostamisesta jos työtä ei ole tarjolla sille kahden vuoden jaksolle lisää.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.