Mainos

Sipilä piirsi Brysselin-koneessa jälleen uuden prosessikaavion – näin Brexit etenee

2:19

Pääministeri Juha Sipilä esitti tänään EU-huippukokouksen alla jälleen uuden prosessikaavion, tällä kertaa Brexitin etenemisestä.

Sipilä on aiemminkin ruotinut Brysselissä monimutkaisia EU-ongelmia teknosektorilta tuttujen prosessikaavioiden kautta.

– Lentokoneessa vähän hahmoteltiin mistä tässä kokonaisuudessa on kysymys. Eroilmoitus tuli siis 29.3. ja nyt sitten tehdään suuntaviivoja kuukautta myöhemmin, Juha Sipilä totesi Brysselissä hetkeä ennen Brexitiä käsittelevää ylimääräistä EU-huippukokousta.

2:54

Brexit kohta kohdalta

– Nyt ollaan Eurooppa-neuvoston ylimääräisessä kokouksessa. Yleisten asioiden neuvosto kokoontuu 22.5. ja silloin tehdään yksityiskohtaisempi neuvotteluohje ja sitten tämä erosopimusneuvottelu pääsee käyntiin Britannian parlamenttivaalien jälkeen kun uusi hallitus on muodostettu, Sipilä kuvaili.

Britanniaan on ilmoitetu ennenaikaiset parlamenttivaalit 8.6.

Hallitusneuvotteluista odotetaan ripeitä ja Brexit-neuvotteluihin halutaan päästä nopeasti vaalien jälkeen.

– Sitten kun on puhuttu, onko se kaksivaiheinen prosessi, sillä tarkoitetaan sitä että erosopimusneuvottelu alkaa täällä välittömästi ja vasta sitten kun keskeisistä linjoista on päästy sopimukseen, sitten Eurooppa-neuvoston päätöksellä voidaan aloittaa keskustelut uudesta suhteesta. Suunnilleen samaan aikaan voidaan aloittaa neuvottelut siirtymävaiheen järjestelystä , Sipilä jatkoi.

– Ja 29.3.2019 tulee sitten täyteen kaksi vuotta, jolloin erosopimus viimeistään astuu voimaan ja siitä alkaa siirtymävaihe ja neuvottelut uudesta suhteesta pitää viedä siirtymäajan kuluessa päätökseen. Sen jälkeen tulee kansallinen ratifiointi. Parlamentti on sanonut, että se on maksimissaan kolme vuotta, mutta sitä ei kyllä kukaan tiedä, kuinka pitkä tämä siirtymäaika on.

Ensimmäisenkin osan aikataulu on vielä osittain auki. Optimistinen arvio olisi vuodenvaihteeseen mennessä.

– Nähtäväksi jää, milloin on erosopimuksen keskeisistä osista päästy yhteisymmärrykseen, Sipilä totesi.

Prosessikaavioita nähty ennenkin

Diplomi-insinööritaustainen pääministeri Sipilä on selvästi mieltynyt hahmottamaan pitkiä prosesseja teknologiamaailmassa tavallisten prosessikaavioiden kautta. Hän on esitellyt kaavioita Brysselissä ennenkin.

Maaliskuussa Sipilä toi Brysselin huippukokoukseen Angela Merkelin nähtäväksi kaavion EU:n  mahdollisesta tulevaisuudesta. Kaaviossa Suomi seurasi EU:n vihreää keskitietä. Muut kehityslinjat olivat liittovaltiosuunta tai toisaalta unionin heikentyminen.

Vuotta aikaisemmin Sipilä saapui huippukokoukseen maahanmuuttoa käsittelevän prosessikaavion kanssa. Tuolloin kaavio kuvasi Kreikan saarille tulevan henkilön matkaa joko turvapaikanhakijaksi EU-alueelle tai palautettavaksi Turkkiin. Sipilä väläytti kaaviota ensin vain pressitilaisuudessaan käsinkirjoitetussa muodossa, myöhemmin se julkaistiin viimeisteltynä myös julkaisukäyttöön.

Tälläkin kertaa Sipilä esitteli sekä käsintehdyn kaavion että sen pohjalta tehdyn viimeistellyn version, joka jaettiin toimittajille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.