Sipilä nousee kepussa – ja loka alkaa lentää

Nyt kun SDP:n asiat ovat reilassa - puoluehan on "loistokunnossa", kiitos paikkansa jättäneen Mikael Jungnerin (sd.), joka sanoi onnistuneensa tehtävässään, koska puoluetoimiston työntekijät saivat hänen kaudellaan iPadit (siis viis rökälevaalitappioista) - voidaan keskittyä toiseen auringonlaskua vastaan taistelevaan puolueeseen eli Suomen keskustaan.

Kepun jäsenäänestys tuli ja meni: sillä ei odotetusti ollut mitään merkitystä.

Valinta jää aidosti puoluekokousväelle, joka kokoontuu Rovaniemelle ensi viikon perjantaina. Monella puoluekokousedustajalla on aidosti ns. haavi auki. Kepussa arvioidaan, että ainakin neljännes puoluekokousedustajista ei ole vielä tehnyt päätöstä suuntaan eikä toiseen.

Kun valintaan on aikaa reilu viikko, voi ennustaa likaista kirikierrosta. Kepussa on ollut maan tapa, että likaosastot valjastetaan henkilövalintojen alla töihin, niin käynee nytkin. Merkkejä on jo ilmassa.

Timo Kauniston nimi voidaan unohtaa heti alkuun.

Tiivistetynä tilanne on tämä: Kokkolan nuorisoihme Tuomo Puumala, 30, lähtee matkaan jonkin sortin ennakkosuosikkina. Ensimmäisen kauden kansanedustaja, yrityselämässä rikastunut kempeleläinen Juha Sipilä, 51 nousee koko ajan. Paavo Väyrysen, 65, mahdollisuuksiin ei uskota, vaikka puolueen mediataatat Kari Hokkanen ja Erkki Laatikainen häntä kannattavatkin.

Eli voi povata Tuomo Puumalan ja Juha Sipilän kaksintaistelua.

Juha Sipilän kannalta kysymys tiivistyy siihen, riittääkö aika. Yritys on ainakin hyvä, sillä Sipilän puolesta soihtua kantaa tukeva kannattajalauma, jossa on silmiin pistävän paljon puolueen valtakunnan tason poliitikkoja, pitkälti samoja, jotka ratkaisivat Mari Kiviniemen valinnan kaksin vuotta sitten. Sipilän takana ovat mm. Paula Lehtomäki, Anu Vehviläinen, Maria-Kaisa Aula, Aila Paloniemi ja Eeva Kuuskoski. Sipilää helpottaa puoluekokouksessa myös se, että takana on maan suurin keskustapiiri, Pohjois-Pohjanmaa.

Lisäksi "Ison vihreen" eli Seppo Kääriäisen odotetaan vielä tulevan Sipilän taakse, Kääriäisen peukalonnostolla olisi myös vaikutusta.

Puumala puolestaan tunnetaan kentällä varapuheenjohtajuutensa ansiosta. Puumalan ongelma on kuitenkin se, että hänen poliittiset teot huutavat tyhjyyttään. Eduskunnassa Puumala ei ole juuri seinätapetista erottunut.

Puumalan kannalta on enemmän kuin kiusallista myös se, ettei hänen oma Keski-Pohjanmaan piiri ole yksituumaisesti hänen takanaan. Tänään Puumalan kannalta tuli todella kylmää vettä niskaan, kun keskipohjalainen yrittäjä, puoluehallituksen ja työvaliokunnan jäsen Antti Hietaniemi ilmoitti tukevansa Sipilää eikä Puumalaa keskustan puheenjohtajaksi. Suurelle yleisölle Hietaniemi ei sano mitään, mutta keskustan sisällä hänen puheitaan seurataan tarkasti. Hietaniemi tunnetaan mm. lukuisien puoluekokouksien puheenjohtajana, menettelytapa-asiantuntijana ja kulissivaikuttajana.

Mutta kuten sanottu, kohta loka lentää.

Uskonnosta se näkyy jo alkavan.

Paavo Väyrysen kannattaja, keskustan ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja Peter Albäck kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että "moni ei vielä tiedä, että Sipilä kuuluu lestadiolaisiin" ja kyselee, voiko "tämän lahkon jäsen olla poliitisen puolueen puheenjohtaja." Muuten hyvä, mutta väite ei ilmeisesti täytä totuuden tunnusmerkistöjä. Omassa blogissaan Sipilä sanoo, että hänen juurensa ovat nk. rauhansanalaisuudessa, mutta torjuu olevansa lestadiolainen:

- En siis kuulu nk. vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, mihin useammat lestadiolaisuuden liittävät, mutta minulla on ystäviä senkin liikeen parissa ja olen oppinut arvostamaan heitä, Sipilä kirjoittaa.

Ota sitten selvää noista kaiken maailman rauhansanalaisuuksista. Ehkä puoluekokoukseen tarvitaan uskonriitoja selvittämään joku kaapuniekka tai korkeampi uskonoppinut kuin Iranissa ikään?

Mutta jos arvata saa, uskonasioiden lisäksi viimeisen viikon aikana setvitään paljon muutakin - eikä kyseessä taatusti ole vastapuolen ansioiden esille nosto.

Kokoomuksellakin on kuulemma puoluekokous Rovaniemellä heti viikko kepun jälkeen.

Hohhoijaa.

Lue myös:

    Uusimmat