Sipilä karsisi kymmeniätuhansia virkamiehiä

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaatii kovia toimia Suomen valtiontalouden kohentamiseksi.

Valtion ja kuntien virkamiesten määrää pitää Sipilän mukaan vähentää kymmenillätuhansilla.  

- Yksityinen sektori ei voi elättää näin suurta julkista puolta. Valtiolla ja kunnilla on töissä yhteensä 530 000 suomalaista, keskustan puheenjohtaja korostaa Yrittäjät.fi:n haastattelussa.  

Sipilän mukaan kymmeniätuhansia virkamiehiä ei tarvitse irtisanoa. Suuri osa vähennyksistä voidaan hoitaa eläköitymisen kautta.  

Keskustan luotsin mielestä verohallinto on jo näyttänyt hyvää esimerkkiä.  

- Siellä on digitalisoinnin ansiosta henkilöstön määrä vähentynyt ja palvelu parantunut. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä sama koko julkisella sektorilla.

STT oikaisee juttua 27. lokakuuta Tilastokeskuksen tiedoilla. Uutisessa siteerattiin alun perin Sipilän sanoneen, että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noussut 58 prosenttiin. Kyseinen sitaatti on nyt poistettu jutusta.

Tilastokeskuksen mukaan vertailtaessa julkisia menoja ja bruttokansantuotetta vertaillaan kahden eri tunnusluvun välistä suhdetta, ei toisen osuutta toisesta. Julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen ei myöskään ole vertailukelpoinen eri maiden kesken johtuen mm. erilaisista eläkejärjestelmistä. 

Oikeampi luku vertailla julkisen talouden kokoa on julkisen talouden tuottama arvonlisäyksen osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä. Se oli vuonna 2012 Suomessa 20 prosenttia. 

Toinen mittari on vertailla julkisen talouden työntekijöiden osuutta kaikista työntekijöistä. Se oli vuonna 2012 Suomessa 24 prosenttia.  

Lue myös:

    Uusimmat