Mainos

Tuore pääministeri tentattavana: Kaikki hallitusvaihtoehdot auki

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lupaa, että hallituspohja olisi tiedossa vapun jälkeen. Hän jättää kysymyslistansa puolueille ensi viikon tiistaina tai keskiviikkona. 

Sipilä kertoo, että hänellä on tavoitteena viedä hallitusohjelmaa läpi erilaisella prosessilla kuin mihin on totuttu.

– Yritämme puristaa 5-7 keskeistä tavoitetta ja näille riittävä määrä alatehtäviä.

Vaikka Sipilällä ei olekaan vielä virallista hallitustunnustelijan mandaattia, on hän ollut puhelinyhteydessä puheenjohtajiin tänään ja sopinut kahdenkeskisistä neuvotteluista.

– Ensimmäiset keskustelut ovat huomenna, käyn epäviralliset keskustelut kaikkien kanssa. Mennään luottamus ja ohjelma edellä ja sen jälkeen vasta merkitsee menestyminen vaaleissa. Toki menestyminen vaikuttaa puolueiden omaan suhtautumiseen hallitustyöskentelyyn, mutta kukaan ei ole sanonut, etteivät nämä neuvottelut kiinnostaisi, Sipilä sanoo tiedotustilaisuudessaan.

Vain 12 ministeriä

Sipilä uskoo, että hallitukseen tulee 12 ministeriä. Puolueiden määrää ei ole vielä sidottu millään lailla, mutta hän ei usko viime vaalikaudella toimineeseen kuuden puolueen hallitukseen.

SDP:n Antti Rinne on sanonut, etteivät demarit mahtuisi samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa. Sipilän mukaan sekä kokoomus, perussuomalaiset että SDP ovat samalla lähtöviivalla lähtökohtaisesti hallitusneuvotteluihin.

– Rinne on näin sanonut julkisesti. Katsotaan, kun käydään kahdenkeskiset neuvottelut, että pitääkö tämä edelleen paikkansa, Sipilä sanoo.

Prosentuaalisesti vihreät ovat jopa keskustaakin suurempi vaalivoittaja. Sipilä on sopinut neuvottelut myös vihreiden Ville Niinistön kanssa.

Keskustan Paavo Väyrynen kertoi lunastavansa kansanedustajapaikkansa ainoastaan, mikäli hänelle tarjoutuu ministerinsalkku.

– Luulen, että meillä on 40 muutakin, jotka ovat käytettävissä ainoastaan ministeriksi, jos niitä aukeaa, naurahtaa Sipilä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.