Sipilä hallituksen onnistumisesta: “Tämä on ratkaiseva kevät”

Tänään alkanut eduskunnan kevätistuntokausi määrittää pitkälti nykyisen hallituksen onnistumisen.

Hallituksen pitäisi kevään aikana pystyä tekemään päätökset useista suurista uudistuksista.

– Tämä on ratkaiseva kevät. Tulee olemaan rankka ja kova kevät täällä eduskunnassa. Suuret uudistukset ovat nyt ratkaisuvaiheessa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo.

Suurin ja vaikein hallituksen haasteista on sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä aluehallinnon uudistaminen.

Kevään aikana pitäisi päättää siitä, mitä tehtäviä alueet jatkossa hoitavat sekä miten ja millä aikataululla niiden päättäjät valitaan. Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitusmalli on vielä auki, ja siitä voi tulla vääntöä hallituksessa erityisesti kokoomuksen ja keskustan välillä.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan oppositio odottaa hallitukselta vastauksia myös muun muassa kuntien työntekijöiden ja kiinteistöjen kohtalosta.

– 191 000 kunnallista työntekijää on siirtymässä soten puitteissa. Miten heidän työsuhteensa yhdenmukaistaminen tapahtuu? Kunnilla on myös yhteisvastuuta näiden ihmisten eläkkeistä noin 60 miljardia. Miten tämä vastuu käytännössä siirtyy itsehallintoalueille? Rinne kysyy.

Venäjän kanssa neuvotellaan

Hallitusta työllistävät kevään aikana edelleen myös turvapaikanhakijoihin liittyvät kysymykset.

Suomi ja Venäjä käyvät parhaillaan kahdenvälisiä neuvotteluja siitä, miten Suomen itärajan turvapaikanhakijaliikennettä jatkossa hoidetaan. Pääministeri Sipilä keskustelee Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin kanssa puhelimitse vielä tällä viikolla.

– Valmistelemme keskustelua omalta osaltamme. Puhelun ajankohdasta on sovittu, mutta se julkistetaan yhdessä, Sipilä sanoo.

Vaikeiden päätösten aika

Alkava kevät on hallitukselle poliittisesti hyvä aikaikkuna vaikeiden ja epäsuosittujen päätösten tekemiseksi. Eduskuntavaaleihin on vielä kolme vuotta aikaa ja kuntavaaleihinkin reilu vuosi.

Hallituksen poliittiset paineet helpottaisivat, mikäli työmarkkinajärjestöt onnistuisivat solmimaan yhteiskuntasopimuksen. Hallitus voisi tällöin luopua kiistellystä kilpailukykypaketistaan eli pakkolaeista.

Lue myös:

    Uusimmat