Mainos

Siperian tulva helpottaa

Itä-Siperiaa koetelleet tulvat näyttivät helpottavan iltapäivällä, kun Venäjän ilmavoimien pommikoneet onnistuivat murtamaan Lenajokea tukkineen kymmenien kilometrien pituisen jääpadon. Veden pinta lähti nopeasti laskemaan huippulukemista, kun sulamisvedet pääsivät virtaamaan vapaasti.

Lenskin kaupungin kohdalla joen pinta laski iltapäivällä 18,5 metriin. Vielä aamulla joen pinta pinta oli ollut 20 metrissä, mikä on seitsemän metriä yli äyräiden ja korkein koskaan mitattu luku. Hätätilaministeriö kuitenkin varoitti, ettei vaara vielä ole ohi ja tulvat saattavat taas pahentua, mikäli jokeen kerääntyy uusia jääpatoja. Asukkaiden evakuointeja vaarallisimmilta alueilta jatkettiin.

Useita päiviä jatkuneet tulvat ehtivät peittää Lenskin kaupungin lähes kokonaan. Helikopterit ovat evakuoineet tauotta asukkaita turvaan talojen katolta. Kaupungin 27000 asukkaasta ainakin 20000 on jouduttu viemään turvaan. Sähkö- ja puhelinyhteydet ovat edelleen poikki koko kaupungissa. Ensiavuksi asukkaille on lennätetty leipää, vettä ja vaatteita.

Jakutskissa varaudutaan

Pääministeri Mihail Kasjanov määräsi tänään hallituksen eri ministeriöt toimimaan yhteistyössä tulvatilanteen helpottamiseksi. Kasjanov kertoi, että Lenskissä satoja vanhoja puutaloja on lähtenyt ajelehtimaan tulvaveden mukana. Lisäksi ainakin 1700 rakennusta on vaurioitunut.

Lenajoen tulviminen on herättänyt pelkoa myös Jakutian alueen pääkaupungissa, 200 000 asukkaan Jakutskissa. Pelastustyöntekijät ja paikalliset asukkaat ovat alkaneet rakentaa patoja kaupungin suojaksi sekä valmistautua evakuoimiseen. Varmuustoimia jatkettiin, vaikka jokea tukkinut jääpato saatiinkin räjäytettyä perjantaina.

Venäjän hätätilaministeriön mukaan tulvavesi saattaa pahimmassa tapauksessa yltää Jakutskiin parissa päivässä. Lenajoen tulvat ovat pahimmat sataan vuoteen. Ennätystulvia selittää poikkeuksellisen kylmä talvi, jonka takia jäätkin ovat paksumpia kuin normaalisti.
(STT-Reuters-AFP-AP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.