Siperian soiden sulaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta

Soisen alueen maaperä on sulamassa ensimmäisen kerran viime jääkauden jälkeen. Asiantuntijoiden mukaan edessä on "ympäristöllinen lumivyöry".

Länsi-Siperian ikirouta ei ehkä sittenkään ole ikuista. Tiedemiehet varoittavat brittiläisen New Scientist -tiedelehden verkkosivuilla, että soisen alueen maaperä on sulamassa ensimmäisen kerran viimeisen jääkauden jälkeen eli 11 000 vuoteen.

Turvesuoalue on pinta-alaltaan suurempi kuin Ranska ja Saksa yhteensä, eli noin miljoona neliökilometriä.

Kun ikirouta sulaa ja suoalueelle muodostuu matalia järviä, vapautuu ilmakehään metaania, joka on yksi niin sanotuista kasvihuonekaasuista eli maapallon lämpötilaa nostavista aineista, arvioi Tomskin yliopiston kasvitieteilijä Sergei Kirpotin. Hänen mukaansa koko Siperian subarktinen alue on alkanut lauhtua, ja "kaikki tämä on tapahtunut viimeisten kolmen neljän vuoden aikana".

Kirpotin epäilee, että alueella on ylittynyt kriittinen piste, jonka jälkeen muutos etenee "ympäristöllisenä lumivyörynä", joka olisi luultavasti peruuttamaton ja epäilemättä kytköksissä ilmaston lämpenemiseen.

Länsi-Siperian ilmasto on lämmennyt nopeasti verrattuna maapallon muihin alueisiin - noin kolmella asteella 40 vuoden kuluessa. Brittiläisen sanomalehden Guardianin haastattelemat asiantuntijat ovat jo varoittaneet, että ennusteita ilmaston lämpenemisestä saatetaan joutua muuttamaan ylöspäin Siperian löytöjen vuoksi.

- Tämä on iso asia, sillä ikiroutaa ei saa takaisin sen mentyä, East Anglian yliopiston ilmastontutkija David Viner arvioi Guardianille.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat