Mainos

Sioilta tarttuvaan tautiin kuollut Kiinassa jo 24 ihmistä

Sikojen kautta tarttuvaan bakteerisairauteen sairastuvia on hoidettu antibiooteilla, mutta kiinalaislääkärit pitävät hoitotapaa riittämättömänä. Maailman terveysjärjestö WHO on ymmällään taudin leviämisestä.

Sikojen kantaman bakteerin levittämä tauti on tappanut Kiinassa jo 24 ihmistä, ja jopa 117 ihmisen pelätään saaneen tartunnan, kertoo Kiinan terveysministeriö.

Maailman terveysjärjestö WHO on ymmällään asiasta. Eniten kummastusta herättää se, että taudinaiheuttaja, streptococcus suis -bakteeri, ei ole koskaan aiemmin aiheuttanut näin runsaasti tautitapauksia kerralla. WHO pelkääkin, että taudin vaivaamassa Sichuanin maakunnassa bakteerikanta olisi jostain syystä muuttunut normaalia vaarallisemmaksi.

-Se ei ole koskaan aiemmin aiheuttanut tällaista. Olemme tottuneet yksittäisiin tapauksiin, mutta emme näin moniin tartuntoihin. Emme ymmärrä miksi näin on, ihmetteli järjestön edustaja Bob Dietz.

Bakteerin aiheuttama sairaus on hyvin harvinainen. Ensimmäinen raportoitu tapaus on Tanskasta vuodelta 1968, ja sen jälkeen niitä on ollut maailmanlaajuisesti parisataa. Sairauden oireita ovat korkea kuume, pahoinvointi, oksentelu ja verenvuoto.

Sichuanissa sairastuneita hoidetaan antibiooteilla, mutta yhä useampien potilaiden kuoltua lääkärit pitävät hoitotapaa riittämättömänä. Terveysministeriön mukaan uusia hoitomuotoja etsitään parhaillaan testaamalla lääkkeitä.

Tauti tarttuu ennen kaikkea henkilöihin, jotka ovat käsitelleet sairaita tai kuolleita sikoja. Eläintautien torjuntayhdistyksen ETT:n mukaan streptococcus suis -bakteeria esiintyy myös suomalaisessa sikakannassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.