Mainos

Sinnemäki moitti kokoomuksen energialinjaa

Vihreiden ja kokoomuksen energiapolitiikan erot olivat enemmän kuin selviä jälleen tänään, kun vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki tikkasi tiukasti kokoomuksen suuntaan ydinsähkön lisäämisen järkevyydestä.

Sinnemäki sanoi puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä, että Suomessa ei voida imitoida venäläistä strategiaa, jossa taloudessa satsataan yhteen bulkkituotteeseen - eli ydinvoimaan. Suomessa pitäisi sen sijaan panostaa korkean jalostusasteen tuotteisiin, Sinnemäki totesi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen syytti vihreitä muutama viikko sitten siitä, että he vaarantavat hyvinvointiyhteiskunnan vastustamalla ydinvoimaa. Sinnemäki kiisti vihreiden haluavan ehdoin tahdoin kallista energiaa.

- Me haluamme ennen kaikkea kunnianhimoisia päästövähennyksiä, jotka osaltaan vahvistavat talouden kilpailukykyä. Tuhlaaminen ei voi olla suomalainen strategia, ei edes sähkön ja energian tuhlaaminen. Ei kannattaisi valheellisesti tuudittautua halvan energian skenaarioihin, koska niitä ei näytä olevan olemassa, hän sanoi.

Ydinvoima on hallituksen alusta eli keväästä 2007 jakanut hallitusta. Uusia ydinvoimalupia on haettu kolme, ja kokoomuksen mielestä luvat voisi antaa kaikille. Keskusta katsoo, että vain yksi voisi tässä vaiheessa saada rakentamisluvan, ja vihreät eivät antaisi lupaa yhdellekään. He eivät kuitenkaan aio Sinnemäen mukaan lähteä hallituksesta, jos ydinvoiman lisärakentaminen sallitaan. Hallitukseen tulee kuitenkin asiasta äänestys, Sinnemäki ennusti.

Onnistumisia ja epäonnistumisia

Sinnemäki nosti puheessaan puoluehallitukselle esiin kaksi vihreiden selkeää onnistumista hallituksessa: lohensuojelun ja Lapin metsien suojelukiistan ratkaisun.

Hän kuitenkin myönsi, että ympäristöjärjestöiltä tullut kritiikki hallituksen politiikkaa kohtaan on ollut osin aiheellistakin.

Erityistä ahdistusta on herättänyt se, että vesivoiman eli Kollajan ja Vuotoksen rakentaminen nousee kerta toisensa jälkeen esiin, vaikka asia olisi vihreiden mielestä pitänyt haudata jo aikaa sitten. Sinnemäki piti varsinkin Kollajan ja Vuotoksen alueella asuvien ihmisten kannalta kohtuuttomana, että asiaa veivataan vuosikymmeniä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.