Sinn Fein torjui kutsun kuninkaallisiin puutarhajuhliin

Irlannin katolilaisten suuriman ryhmittymän Sinn Feinin johtajat vastasivat tänään kieltävästi kutsuun osallistua Walesin prinssin Charlesin isännöimiin puutarhajuhliin. Keskiviikkona Hillsborough'n linnassa pidettävät juhlat ovat yksi merkittävimpiä seurapiiritapahtumia Pohjois-Irlannissa.

Sinn Feinin johtajien Gerry Adamsin ja Martin McGuinnesin kieltäytymisen taustalla on se, että juhlien isäntä on samalla myös Britannian laskuvarjorykmentin komentaja. Katolilaiset ovat syyttäneet rykmenttiä osallisuudesta vuoden 1972 "Verisunnuntain" ammuskeluun Londonderryssä, jossa 14 katolilaista mielenosoittajaa sai surmansa.

Monet brittimieliset taas pitivät kauhistuttavana sitä, että Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlamin ylipäänsä esitti kutsun Sinn Feinille, jota pidetään Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena peitejärjestönä. IRA surmasi prinssi Charlesille läheisen isosedän, lordi Mountbattenin, pommi-iskussa vuonna 1979.

Mowlam perusteli kutsua sillä, että myös Sinn Feinn on allekirjoittanut Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen. Ministeri myös kertoi valmistautuneensa huolehtimaan, etteivät prinssi Charles ja Sinn Feinin johtajat joudu kasvokkain juhlissa.

Lue myös:

    Uusimmat