Mainos

Sinn Fein halutaan pois rauhanneuvotteluista

Britannia ilmoitti tänään virallisesti, että Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein halutaan sulkea Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluista.

Sinn Feinin lähtölaskenta alkoi viime perjantaina, kun IRA:ta alettiin epäillä kahdesta Belfastissa tehdystä murhasta. Poliisin mukaan IRA oli murhien takana. Britannian hallituksen Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Mo Mowlam esitti syytöksen tänään Dublinissa, kun rauhanneuvottelut jatkuivat.

Britannian ja Irlannin hallitusten sekä kahdeksan protestantteja ja katolisia edustavan järjestön tekemän sopimuksen mukaan rauhanneuvotteluihin ei hyväksytä osapuolia, joilla on kiinteät yhteydet väkivaltaisiin järjestöihin.

Adams: asiasta jo päätetty

Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin mukaan Britannia oli kuitenkin jo tehnyt päätöksensä jo ennen kuin asiaa edes alettiin tutkia.

-Tiedän, että Britannian hallitus on päättänyt jättää meidät neuvottelujen ulkopuolelle, sanoi Adams toimittajille saapuessaan neuvottelupaikalle tänään.

IRA pyrkii siihen, että Pohjois-Irlanti liitettäisiin osaksi Irlannin tasavaltaa. IRA ja Sinn Fein eivät virallisesti ole samaa järjestöä. IRA aloitti kuitenkin lupauksensa mukaisesti tulitauon sen jälkeen, kun Sinn Fein oli hyväksytty rauhanneuvotteluihin. Brittiläismielinen Ulsterin demokraattinen puolue suljettiin viime kuussa rauhanneuvotteluista sen jälkeen, kun sen jäsenistöön kuuluvat myönsivät tappaneensa kolme katolista. Puolueelle on ilmoitettu, että se hyväksytään takaisin neuvottelupöytään myöhemmin tässä kuussa, mikäli tulitauko pitää. Myös Sinn Fein voidaan sulkea neuvotteluista määräajaksi.

Mikäli Sinn Fein jätetään kokonaan neuvottelujen ulkopuolelle vaarana on se, että IRA lopettaa heinäkuussa aloittamansa tulitauon ja 25 vuotta jatkunut verenvuodatus jälleen kiihtyy.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.