Mainos

Sinkut usein matalatuloisia

Erityisesti yksinasuvien miesten tulot jäävät matalammiksi kuin muiden miesten.

Yksinään asuvat suomalaiset kokevat taloudellisen tilanteensa heikommaksi kuin muilla suomalaisilla keskimäärin. Työikäisistä sinkuista joka kolmas ansaitsee vähemmän kuin 15 000 euroa vuodessa. Erityisesti yksinasuvien miesten tulot jäävät matalammiksi kuin muiden miesten.

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan sinkuilla on vähemmän lainaa ja he asuvat muita kotitalouksia useammin vuokralla.

Yksinään asuvat muodostavat jo yli kolmanneksen kaikista maamme kotitalouksista. Helsingissä lähes joka toisessa taloudessa asutaan yksin.

Nuoret naissinkut matkailun suurkuluttajia

Tutkimus selvitti myös yksin asuvien elintapoja ja asenteita. Naisten ja miesten välillä on huomattavia eroja, mutta molemmat ovat muuta väestöä kiinnostuneempia kulttuurista sekä käyttävät innokkaasti kirjastopalveluja.

Sinkkunaiset matkustavat muita naisia enemmän. Erityisesti tämä innostus näkyy nuorissa naisissa, jotka käyttävät monipuolisesti erilaisia matkailupalveluja. He lomailevat paljon ulkomailla ja tekevät usein lyhyitä matkoja Tallinnaan tai Tukholmaan. Myös kotimaanmatkailu on suosittua heidän keskuudessaan. Liikunnastaan yksin elävät naiset huolehtivat samalla tavalla kuin muutkin.

Yksinään asuvat miehet sekä matkustavat että harrastavat liikuntaa muita miehiä vähemmän, mutta ravintoloista ja baareista heidät tapaa muita useammin. Heidän joukossaan on myös tavallista suurempi joukko miehiä, jotka ovat kiinnostuneita ruoanlaitosta.

Viiden prosentin veronkorotus hyväksytään

Yksin elävät naiset eivät eroa asenteiltaan radikaalisti muista naisista. He ovat kuitenkin näitä suvaitsevaisempia sekä pitävät tasa-arvoa ja ympäristönsuojelua tavallista tärkeämpänä. Kulttuurin ohella he ovat muita naisia kiinnostuneempia sekä taloudesta että politiikasta.

- Yllättävää on, että lähes 60 prosenttia sinkkunaisista ja lähes puolet sinkkumiehistä on valmiita viiden prosentin veron korotuksiin, jos pystyisimme siten suojelemaan ympäristöämme tehokkaammin, Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström pohtii.

Mahdollisesti hyvän koulutustaustansa vuoksi sinkkunaisilla näyttää myös olevan tavanomaista enemmän uskoa omiin kykyihinsä, sillä muita naisia yleisemmin he uskovat sopivansa johtamistehtäviin.

Toisaalta oman toimeentulon tärkeys sekä muut materiaaliset arvot korostuvat yksin asuvien miesten asenteissa. He hyväksyvät yleisemmin menestyksen myös muiden kustannuksella. Miehillä yksin eläminen tuntuu vähentävän uskoa omiin kykyihin: harvemmat luottavat johtamiskykyynsä ja useammat tuntevat myös tarvetta todistaa menestystään muille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.