Sinkki - uusi ihmelääke flunssaan?

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan probioottien nauttiminen ehkäisee tehokkaasti lasten flunssia. Pediatrics-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapsi saattaa säästyä joka toiselta flunssalta, jos hän syö päivittäin Lactobacillus- ja Bifido-maitohappobakteereja.

Professori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ei ihmettele tutkimustulosta.

– Se on selvä asia, että probiootit auttavat. Siitä olemassa tajuttomasti tutkimusta, Ruuskanen sanoo.

Tuoreessa lääketieteen Cochrane-katsauksessa todettiin myös sinkin lievittävän flunssan oireita ja lyhentävän flunssan kestoa. Lääketieteilijöiden piirissä arvostetussa Cochrane-katsauksessa vedetään yhteen useiden kansainvälisten tutkimusten tuloksia.

Ruuskasen mukaan sinkin myönteisestä vaikutuksesta flunssan ehkäisyyn on olemassa paljon tutkimusta, mutta sinkkikuuri auttaa vain, jos se aloitetaan 24 tunnin kuluessa flunssaoireiden alkamisesta. Cochranen mukaan aikuisen tulisi nauttia sinkkiä 80 mikrogrammaa vuorokaudessa, jotta flunssapöpöt säikähtäisivät.

80 mikrogrammaa on suuri annos siihen verrattuna, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee korkeintaan 25 mikrogramman sinkin syöntiä vuorokaudessa. Ruuskasen mukaan jättiannoksesta ei kuitenkaan ole haittaa, kun kuuri on lyhytaikainen.

Parhaan tehon flunssaa vastaan saa Ruuskasen mukaan imeskeltävistä sinkkitableteista, joita pitäisi nauttia noin neljän tunnin välein. Niistä voi jäädä suuhun epämiellyttävä maku, mutta se on flunssan estämisen hinta.

Ruuskanen suosittelee syömään myös D- ja C-vitamiinia flunssan ehkäisemiseksi.

– D-vitamiinin myönteisistä vaikutuksista flunssan ehkäisyyn kaikki ovat samaa mieltä. Riitaa on vain siitä, mikä on oikea annos. Itse syön sitä joka aamu 20 mikrogrammaa, Ruuskanen sanoo.

Parhaan tehon flunssaa vastaan saa Ruuskasen mielestä syömällä C- ja D-vitamiinin sekä sinkin yhteiscocktailia flunssan alla. Tämä johtuu siitä, että flunssa on usein 5-15 eri viruksen aiheuttama, ja eri viruksiin vaikuttavat eri aineet.

Kiistellympi flunssankarkottaja on auringonhattu-uute, jonka tehoon Ruuskanen itse uskoo, mutta jonka tehosta farmakologit kiistelevät.

Lue myös:

    Uusimmat