Mainos

Sinisimpukasta haetaan ratkaisua Itämeren tilaan

Merestä fosforia ja typpeä suodattavan sinisimpukan hyötykäyttöä kokeillaan Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaalla kokeillaan luonnonmukaista keinoa keventää Itämeren ravinnekuormaa. Ratkaisu ympäristöongelmiin on löytymässä sinisimpukasta, joka suodattaa vedestä fosforia ja typpeä varsin tehokkaasti.

Paikallinen yrittäjä on puolentoista vuoden ajan viljellyt simpukoita kala-altaidensa vieressä, ja luottaa niiden tehoon.Ahvenanmaan itäosassa asuva Torbjörn Engman on ensimmäinen, joka on ryhtynyt viljelemään sinisimpukoita Suomen vesialueella.

1500 metriä verkkoköyttä solahti mereen ja täyttyi nopeasti viime vuoden kesällä. Viljely on Engmanille ennen kaikkea vaivaton tapa huolehtia Itämerestä. Juuri muuta ei tarvitse tehdä kuin korjata simpukat ennen kuin ne kuolevat.

- Se elää planktonilla, jotka syövät siis fosforia ja typpeä, mitä tulee kalanviljelyltä. Tällä tavoin on mahdollista puhdistaa vesi kalanviljelyn ympäriltä, Engman selittää.

Engmanilla on meressä kaksi köysilinjaa, joihin on tähän mennessä kertynyt 1500 kiloa sinisimpukkaa. Lähempänä nyt jo talveksi sivuun siirrettyjä altaita sijainnut linja on kerännyt enemmän biomassaa. Todellisesta puhdistusvaikutuksesta ollaan silti vielä kaukana.

- Jotta saisin nyt nollakuormituksen kalanviljelyltä, minun pitäisi saada noin 200 tonnia simpukoita joka vuosi. Sekin on aivan mahdolllista.

Engman tekee yhteistyötä Göteborgin yliopiston alaisen merentutkimusaseman kanssa. Ensi kesänä viljelmä otetaan ylös ja simpukat analysoidaan perusteellisesti.

Ruotsalaisia kiinnostaa sinisimpukan käyttäytyminen meidän vesissämme, sillä muissa Pohjoismaissa sitä viljellään ruoaksi, rehuksi ja puhdistusmielessä paljon suolaisemmissa oloissa.

Mutta jo tässä vaiheessa Engmanilla on vahva usko sinisimpukkaan.

- On aivan mahdollista puhdistaa vettä myös esimerkiksi uimarannan ulkopuolelta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.