Mainos

Sinisalo: USA:n veto-oikeus kriisin ydin Palestiina-kysymyksessä

YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa tänään käsitellä kiistanalaista anomusta Palestiinan YK-jäsenyydestä. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on pyytänyt maailmanjärjestöltä hyväksyntää itsenäiselle Palestiinan valtiolle.

Yhdysvallat on jo ennalta ilmoittanut kaatavansa hakemuksen veto-oikeudellaan, mikäli se etenee äänestykseen saakka.

Tilanne Yhdysvalloissa on vaikea, kertoo MTV3:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo.

- Monet ovat antaneet ymmärtää, että kriisi ei ole itse asiassa se, että Palestiina hakee omaa valtiotaan vaan se, että Yhdysvallat aikoo käyttää veto-oikeuttaan sitä vastaan, Se on tämän kriisin varsinainen ydin.

Sinisalon mukaan Israelin kannattaminen on Yhdysvalloissa automaattista ja hyvin harvat tietävät mistä tässä kiistassa ja koko palestiinalaisvaltiohankkeessa on kysymys.

- Täällä on jotenkin aina ollut se ilmapiiri, että Israelia pitää tukea, se on liittolainen. Se tuntuu olevan semmoinen kanta, mitä ei kauhean helposti horjuteta. Yhdysvaltain asukkaista vain reilut kaksi prosenttia on juutalaisia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on joutunut melko noloon tilanteeseen, Sinisalo toteaa.

- Obaman pitäisi samalla pystyä olemaan ystävällinen ja luotettava kumppani muslimimaille ja samalla hänen täytyy pitää hyvät välit Israelin kanssa. Vuosi sitten hän julisti YK:ssa sitä, että Yhdysvallat seisoo Palestiinan oman valtion takana ja tänä vuonna hän taas julisti, että Yhdysvallat eivät voi olla itsenäisen palestiinalaisvaltion takana.

(MTV3)

Katso Päivi Sinisalon kommentit Washingtonista: (Huomenta Suomi 28.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.