Sinilevien pintalautat hajonneet

Merentutkimuslaitoksen levätiedotus muistuttaa, että vaikka sinilevien pintalautat ovat hajonneet, levät eivät ole poistuneet vesimassasta, vaan ovat vain sekoittuneet pintakerrokseen.

Suomen merialueella ei tällä viikolla ole havaittu sinilevien pintalauttoja. Järvissä on tehty levähavaintoja ympäri maata, mutta havaittu levämäärä on pääosin ollut vähäinen ja tilanne on tyypillinen heinäkuun lopulle. Tiedot ovat Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisesta leväkatsauksesta, joka julkistettiin tänään.

Viime päivien tuulet ovat toistaiseksi hajottaneet Suomen eteläisten merialueiden sinilevälautat vesimassaan ja pintaveden lämpötila on laskenut.

- Pintalauttojen muodostuminen riippuu täysin tulevasta säätilasta. Tuulten hellittäessä tämä voi tapahtua nopeasti, toteaa erikoistutkija Pentti Kangas Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevää on tällä viikolla havaittu joka viidennessä seurantajärvessä, mutta levämäärät ovat pääosin olleet vähäisiä. Runsaasti levää on havaittu ainoastaan 11 järvessä ympäri maata ja erittäin runsaasti Ainijärvessä Lapin Savukoskella.

Levähavainnot ovat näin hieman vähentyneet viime viikosta ja sinilevien määrä vastaa normaalia heinäkuun lopun levätilannetta.

Sisämaassa suopursuruostesienen itiöt saattavat paikoin värjätä veden pinnan punaruskeaksi. Ruostesienen itiöt eivät ympäristökeskuksen mukaan ole terveydelle haitallista.

Sinilevää edelleen meressä

Merentutkimuslaitoksen levätiedotus puolestaan muistuttaa, että vaikka sinilevien pintalautat ovat hajonneet, levät eivät ole poistuneet vesimassasta, vaan ovat vain sekoittuneet pintakerrokseen. Sinilevien haittavaikutukset eivät ole poistuneet: vesimassaan sekoittunut sinilevä on yhtä myrkyllistä kuin pinnalla oleva.

Vallinneet tuulet ovat myös saattaneet sekoittaa vesimassaa niin voimakkaasti, että ravinteita on noussut pintakerrokseen. Tällöin tämä uusi ravinnevaranto saattaa voimistaa sinilevien kasvua ja pitkittää sinilevälauttojen esiintymistä.

- Pintalauttojen palautuminen riippuu täysin tulevasta säästä. Kun tuulet hellittävät, pintalautat saattavat palautua muutamassa tunnissa, huomauttaa tutkija Mika Raateoja Merentutkimuslaitokselta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat