Mainos

Sinilevien määrä järvissä vähentynyt, merellä tilanne ennallaan

Suomen merialueilla sinilevää on tavattu eniten Suomenlahdella Porvoosta itään ja Ahvenanmaan eteläpuolella. Järvien sinilevätilanne vastaa Syken mukaan ajankohdan keskimääräistä tilannetta.

Sinilevien määrä järvissä on viime viikosta hieman vähentynyt, mutta merellä tilanne on pysynyt ennallaan. Suomenlahdella ja Saaristomeren eteläosissa esiintyy Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan sinilevien pintalauttoja.

Suomen merialueilla sinilevien määrät ovat kuitenkin vähäisiä verrattuna Itämeren pääaltaan tilanteeseen.

Suomen merialueilla sinilevää on tavattu eniten Suomenlahdella Porvoosta itään ja toisaalta Ahvenanmaan eteläpuolella. Rannoilla sinilevää on havaittu Haminan ympäristössä sekä paikoin Saaristomerellä.

Sen sijaan Pohjanlahdella ei ole tavattu merkittäviä sinilevien pintaesiintymiä.

Meriveden lämpötila Suomenlahden ulapalla on 20-21 sekä Selkämerellä ja Perämerellä 17-18 astetta. Rannikon läheisyydessä lämpötila voi olla pari kolme astetta korkeampi.

Järvien sinilevätilanne keskimääräinen

Tällä viikolla sinilevää on havaittu eri puolilla maata 53 järvessä, kun Sykellä on leväseurannassa kaikkiaan 263 järveä. Seitsemässä järvessä havaittiin silmämääräisesti runsaasti sinilevää, mutta erittäin runsaita esiintymiä ei ollut lainkaan.

Järvien sinilevätilanne vastaa Syken mukaan ajankohdan keskimääräistä tilannetta.

Sen sijaan järviveden lämpötilat ovat keskimääräistä korkeampia. Etelä- ja Keski-Suomessa on mitattu 21-23 ja Pohjois-Suomessa noin 18-21 astetta.

Syke tarkkailee sinilevätilannetta kesällä viikoittain 64:llä merihavaintopaikalla ja 263:lla järvihavainnointipaikalla. Kuntien ympäristö- ja terveysviranomaiset tekevät havaintoja silmämääräisesti rannalta tai veneestä, ja sinilevän runsaus arvioidaan asteikolla 0-3.

Merellä leväesiintymiä tarkkaillaan myös muun muassa kauppalaivoihin asennetuilla mittauslaitteilla. Lisäksi Rajavartiolaitoksen lentäjät ilmoittavat levähavainnoista vartiolennoillaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.