Sinilevätilanne muuttuu rannoilla nopeasti

Sinilevätilanne saattaa uimarannoilla muuttua jopa muutamien tuntien kuluessa. Helsingin ympäristökeskus suositteleekin, että uimareiden kannattaa seurata tilannetta ja lopettaa uiminen, jos veteen ilmaantuu selvästi havaittavaa sinilevää.

Viime päivinä levähavaintoja on tehty vaihtelevasti Helsingin meriuimarannoilla. Tänään tehtyjen tarkastusten perusteella uimista ei suositella Furuvikin ja Laajasalon uimarannoilla.

Luonnonsuojeluliitto puolestaan muistuttaa, että sinilevien esiintyminen on merkki vesien rehevöitymisestä, jota ihmiset itse omalla toiminnallaan aiheuttavat. Liialliset veteen päässeet ravinteet ovat liiton mukaan riehaannuttaneet sinilevät vilkkaaseen kasvuun.
-Jokainen kesämökkiläinen voi estää ravinteiden pääsyä vesiin mm. valitsemalla fosfaatittomia pesuaineita ja kaatamalla pesuvedet maahan eikä veteen, liitosta todetaan.

Sinilevää kelluu merissä pahimmillaan metrien paksuisena lauttana

Sinilevää on edelleen eniten Suomenlahden alueella, mutta myös Saaristomerellä on havaittu laajoja leväkasvustoja. Lounais-Suomen ympäristökeskuksen tutkijat kartoittivat tänään eteläisen Suomen levätilannetta sekä merellä että ilmasta käsin.

Lentokartoitusta tehneen tutkijan Janne Suomelan mukaan Suomenlahdella ei juuri enää näy suuria yhtenäisiä levälauttoja, mutta levää on vedessä silti erittäin runsaasti. Lisäksi levää on ajautunut paikoitellen paksulti saarten rantoihin.
-Levää näkyi ulkosaarten rannoilla varsinkin Porvoon ja Helsingin välisellä alueella. Samoin sitä oli ajautunut rannoille Helsingin länsipuolella Tammisaaren saaristossa, Suomela kertoi.

Saaristomerellä sinilevää kasvoi eniten Utön alueella ja Kihdin eteläosissa. Vesinäytteitä merellä koonnut tutkija Teija Kirkkala kertoi, että levää oli esimerkiksi Bengtskärin ja Utön välillä yhden-kolmen metrin paksuisena lauttana. Paikka paikoin kasvusto saosti meriveden puuromaisen paksuksi.

Paraisten ja Nauvon eteläpuolella levätilanne ei ole pahentunut, mutta vedessä on silti levää paljon. Etelä-Airistolla kerätyissä vesinäytteissä oli niin ikään ollut runsaasti levää, vaikka ilmasta katseltuna levää ei ollut sanottavasti näkynyt.

Selkämeren eteläosien rannikko lienee toistaiseksi säästynyt suuremmilta leväkiusoilta. Sen sijaan eteläisen Selkämeren keskiosissa oli Janne Suomelan mukaan levää jo silmin havaittavia määriä.

Tutkijat toteavat, että levätilanteen kehitys riippuu nyt kokonaan ilmoista. Jos sää pysyy tyynenä ja lämpimänä, leväkasvustot lisääntyvät entisestään. Viileä ja tuulinen sää taas hillitsisi levän kasvua.

Teija Kirkkalan mukaan sinilevien kukinta häiritsee tällä hetkellä pahiten vesien virkistyskäyttöä, mutta meren ekologialle siitä ei luultavasti vielä ole haittaa. Pulmia voi tulla, jos levien rehotus jatkuu vielä pitkään. Maatuva levämassa kuluttaa paljon happea ja saattaa sitä kautta vaikuttaa meren muuhun eliöstöön.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat