Sinilevästä etsitään lääkettä syöpään

Itämeressä ja suomalaisissa järvissä esiintyvästä sinilevästä saattaa tulevaisuudessa tulla syöpälääke.

Helsingin yliopiston koordinoimassa eurooppalaisessa tutkimuksessa on tutkittu sinilevän myrkkyjen vaikutuksia muun muassa ihmisen maksamyrkkyjä vastaan. Pääasiassa tutkijat ovat keskittyneet leukemian hillitsemisen tutkimiseen sinilevän myrkkyjen avulla.

Helsingin yliopisto julkaisi viiden vuoden tukimuksen tulokset tänään, mutta tutkijat ovat vielä varovaisia lääkelupausten kanssa.

Sinileväasiantuntija Kaarina Sivonen Helsingin yliopistosta toivoo varovasti, että sinilevälääkettä voitaisiin käyttää syövän hoidossa noin kahdenkymmenen vuoden päästä. Tutkija kuitenkin painottaa, ettei mikään ole vielä varmaa, sillä tutkimukset ovat vielä kesken.

Koivun kuoresta apu kehitysmaille?

Suomalaisen koivun kuori on myös kiinnostanut sekä suomalaisia että eurooppalaisia tutkijoita.

Koivun kuoren sisältämällä betuliinilla saattaa tutkimuksen mukaan olla iso apu leishmaniaasi-loisen torjuntaan kehitysmaissa. Leishmaniaasia sairastaa Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan tällä hetkellä noin 12 miljoonaa ihmistä Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Helsingin yliopiston lääkekemian professori Jari Yli-Kauhaluoma on innoissaan koivun kuoren mahdollisista hyödyistä. Kuori sisältää Yli-Kauhaluoman mukaan 30 prosenttia betuliinia, joka on tällä hetkellä teollisuudelle hyödytöntä jätettä.

- Mikäli tutkimukset saadaan kehitettyä lääke-vaiheeseen, materiaalista ei tule olemaan pulaa, Yli-Kauhaluoma arvioi.

Yli-Kauhaluoma toivoo, että koivun kuoresta saataisiin lääkettä 10-15 vuoden kuluttua.

Sinilevä- ja koivun kuori -tutkimus on osa EU:n rahoittamaa kansainvälistä tutkimusta, missä muun muassa suomalaisesta luonnosta etsitään keinoja eri sairauksien parantamiseen. Viiden vuoden tutkimuksen tulokset julkistettiin tänään.

Tutkimuksessa on mukana 20 eurooppalaista akateemista tutkimuslaitosta ja viisi yksityistä yritystä. Helsingin yliopisto on toiminut tutkimuksen koordinaattorina.

OMIN PÄIN MYRKYLLISIÄ SINILEVIÄ EI SAA TESTATA

PUUTEOLLISUUDEN JÄMISTÄ APU ALKUELÄINTAUTEIHIN?

Lue myös:

    Uusimmat