Mainos

Sinilevää Suomen vesistöissä nyt erittäin vähän

Veden pinnalla kelluvat keltaiset siitepölylautat muistuttavat ulkomuodoltaan sinilevää, mutta ovat vaarattomia. Sinilevälauttoja ei ole odotettavissa ainakaan lähiviikkona.

Sinilevää on sisävesissä ja Suomen merialueilla vain vähän. Suomen ympäristökeskuksen julkaiseman leväkatsauksen mukaan levämäärien ei odoteta nousevan ennen vesien lämpenemistä, eikä sinilevälauttoja ole odotettavissa ainakaan lähiviikkona. Suomenlahdella ja Itämerellä sinileviä on erittäin vähän. Sisävesialueilla seurannan 262 havaintopaikasta vain yhdeksässä kohteessa on silmämääräisesti havaittu vähän sinilevää.

Ympäristökeskus huomauttaa, että veden pinnalle kerääntyneet kellertävät siitepölylautat saattavat ulkomuodoltaan muistuttaa sinilevää.

Sisävesien lämpötila on useita asteita keskiarvon yläpuolella. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat keskimäärin 16-19 astetta, Lapissa alle 15 astetta. Suomenlahden ulappa-alueilla pintaveden lämpötila on kymmenen asteen tietämillä ja rannan tuntumassa 12-13 astetta.

Suomen ympäristökeskus, alueelliset ympäristökeskukset ja Merentutkimuslaitos julkaisevat joka keskiviikko valtakunnallisen levätilannekatsauksen aina syyskuun puoleenväliin saakka. Leväseurantaa tehdään nyt jo kymmenettä kesää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.