Sinilevää on ajankohtaan nähden paljon

Merenkulkuhallituksen mukaan sinilevää on runsaasti Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmaan eteläpuolisilla merialueilla. Sisävesillä surkein levätilanne on Karjaan Högbensjöllä.

Sinilevää on ajankohtaan nähden paljon niin merialueilla kuin sisävesilläkin.

Leväkatsauksen mukaan sinilevää esiintyy runsaasti lähes koko Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmaan eteläpuolella. Lisäksi levää on kertynyt pintaraidoiksi Porvoon ja Kotkan välisellä merialueella sekä Saaristomeren eteläpuolisella avomerellä. Pohjanlahdelta ei ole merkittäviä sinilevähavaintoja.

Merialueen levätilanne näyttää vuotuisessa vertailussa kehnolta. Sinilevää on keskiarvoon verrattuna lähes tuplasti. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan Jouni Lehtorannan mukaan vielä on vaikea ennustaa, joudutaanko rannikon uimarantoja kesän aikana sulkemaan.

Sinilevän aiheuttamat oireet ovat yleensä lieviä

- Se riippuu säästä. Levissä on se paha puoli, että ne pitävät samanlaisista olosuhteista kuin mekin eli tyynestä ja lämpimästä.

Karuiltakin järviltä havaintoja

Myös sisävesien levähavainnot ovat runsastuneet viime viikosta. Levää on paljon 12 sisävedessä. Pahimpia ovat muun muassa Tampereen Näsijärvi, Suonenjoen Iisvesi ja Kangasalan Kirkkojärvi. Kaikista surkein tilanne on Karjaan Högbensjöllä, jossa sinilevää on erittäin runsaasti.

- Sinne en kyllä menisi uimaan, sanoo ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Jouko Rissanen.

Yhteensä levää on havaittu 69 sisävedessä eri puolilla Suomea. Havaintopaikkoja on sisävesillä 260. Kansalaisten sinilevälinjalle on tulvinut ilmoituksia myös karujen ja suurten järvien, kuten Saimaan ja Pielaveden sinilevistä.

- Tilanne on muuttunut radikaalisti viime viikosta, ja nyt ollaan hieman keskiarvon huonommalla puolella. Toisaalta tämä odotti vain hyvin säitä, koska vesistöissä on runsaasti fosforia levien kehittyä, Rissanen toteaa.

Sinilevät ovat usein myrkyllisiä, ja ne voivat aiheuttaa uimareille esimerkiksi iho-oireita ja nieltyinä myrkytysoireita. Selvästi leväpitoista vettä ei tule käyttää talous- eikä löylyvetenä.

Suomen ympäristökeskus, Merentutkimuslaitos ja paikalliset ympäristökeskukset julkaisevat syyskuun alkuun asti sinileväkatsauksen viikoittain. Tilastojen mukaan pahinta leväaikaa on ollut heinäkuun loppu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat