Mainos

Sinilevää jo nyt Suomenlahdella

Suomenlahdella on havaittu sinileväesiintymiä. Sinilevämassaa on löydetty Dragsfjärdistä, Porkkalanniemen edustalta ja Helsingin Vuosaaren länsipuolelta.

Dragsfjärdissä rantaan ajautui noin 500 neliömetrin suuruinen levälautta. Porkkalanniemen ja Vuosaaren esiintymät ovat pienempiä. Suomen ympäristökeskuksen hydrobiologin Liisa Lepistön mukaan Itämeren sinilevätilanne on normaali, vaikka leväesiintymät ovat tammikuussa harvinaisia.
-Tavallisesti levä on piilossa jääpeitteen alla. Nyt on takana pitkä tyyni jakso, jolloin levää on kohonnut veden pinnalle. Hiljainen tuuli ajaa sitä rantaan, Lepistö toteaa.

Ympäristökeskuksen mukaan Itämeren saastekuormitus on suuri. Merta kuormittavat muun muassa maatalous, kalankasvatus ja Venäjältä tulevat päästöt.

Pari viikkoa sitten levää havaittiin myös Porkkalan edustalla. Hydrobiologi Liisa Lepistö kertoo, että tähän aikaan vuodesta leväesiintymät ovat poikkeuksellisia ja syynä uskotaan olevan leuto talvi. Normaalisti leväsesonki alkaa maaliskuun lopulla.

Tulossa 150 havaintopistettä

Levätilannetta aiotaan tulevaisuudessa seurata entistä tarkemmin. Suomen ympäristökeskus perustaa 100-150 sinilevän havaintopistettä kesäkuun alussa.
-Havaintopisteitä tarvitaan, koska sinilevään on jo totuttu. Ihmiset eivät välttämättä enää ilmoita meille havaintojaan, Lepistö murehtii.

Tähän saakka seuranta on perustunut lähinnä yleisön satunnaisiin ilmoituksiin. Myös uusi seurantaverkko perustuu kansalaisten tukeen.
-Tarkoituksenamme on saada yhteistyökumppaneiksi niin terveystarkastajia kuin kalastajia. Tärkeintä on löytää henkilöitä, jotka sitoutuvat vesistön tarkkailuun viikottain.

Havaintopisteitä perustetaan sekä saastuneisiin että puhtaisiin järviin. Tuoreimpien levähavaintojen takia seurannasta saattaa tulla ympärivuotista.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.