Mainos

Sinilevää eniten avomerellä - järvien tilanne parempi

Sinilevää on nyt runsaasti avomerellä Suomen merialueilla. Rannikkoalueilla ja järvillä sinilevää on kuitenkin huomattavasti vähemmän.

Leväkukinta on avomerellä hieman voimakkaampaa kuin yleensä. Erityisesti Helsingin länsipuolella esiintyy laajoja pintakukintoja. Kukinnat ovat voimakkaita myös Suomen lounaisilla merialueilla ja osin Ahvenanmaan eteläpuolella.

Rannikkoalueilla levää on havaittu huomattavasti vähemmän kuin avomerellä. Lähipäivien lämmin sää todennäköisesti lisää sinileviä etenkin Suomenlahdella.

Helteinen sää ei ole lisännyt levähavaintojen määrää järvillä. Levää on havaittu jopa hieman vähemmän kuin viime viikolla. Tutkija Timo Mieskonen Suomen ympäristökeskuksesta muistuttaa, että tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti esimerkiksi tuulten tyyntyessä tai kiihtyessä.

- Tuuliolosuhteet vaikuttavat levän muodostumiseen, sillä tuuli sekoittaa vettä, jolloin levää ei pääse muodostumaan samaan paikkaan.

Sinilevä on vaarallista etenkin juotuna sekä eläimelle että ihmiselle. Eläimet voivat saada siitä helpsti myrkytyksen, sillä ne saattavat juoda sitä suuriakin määriä. Leväisessä vedessä ei pidä myöskään uida, eikä sitä kannata käyttää pesu- tai löylyvetenä.

Pintavedet ovat suurimmassa osassa Suomea keskimääräistä lämpimämpiä. Oulun eteläpuolella vesien lämpötilaksi on mitattu 20-26 astetta ja pohjoisempana 7-20 astetta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.