Mainos

Sinilevää edelleen merialueilla

Tuuli ja voimakas merenkäynti ovat edelleen sekoittaneet sinileviä niin, ettei niiden massiivisia pintakukintoja merialueilla esiinny. Merentutkimuslaitoksen tänään tekemien havaintojen mukaan Suomenlahden ulkosaaristosta etelään leviä voi vielä havaita vähän syvemmällä vedessä.

Ahvenanmeren pohjoisosien ja eteläisen Selkämeren leväkukinnat ovat sekoittuneet täydellisesti veteen. Sinileväkasaumia saattaa edelleen löytyä suojaisista merenlahdista. Jos tuulista ja sateista säätä seuraa jälleen aurinkoinen sää, sinilevät saattavat taas lisääntyä.

Merentutkimuslaitoksen mukaan heinäkuussa on sinileväkukintojen voimakkuus ollut suunnilleen samanlaista kuin viime vuoden heinäkuussakin. Tänä vuonna sinilevälauttoja on kuitenkin kerääntynyt poikkeuksellisen runsaasti saaristoon ja rannikolle.

Myrkytystietokeskuksen mukaan tänä vuonna yli 30 ihmistä on saanut erilaisia sinilevämyrkytysoireita. Kaksi koiraa on kuollut sinilevistä saatuun myrkytykseen ja useat muut lemmikit ovat kärsineet oireista.

Viime vuonna laajoja sinileväkukintoja esiintyi merialueilla vasta heinäkuun lopussa ja elokuussa. Kukinnat olivat myrkyllisiä, mutta sinilevälautat pysyivät avomerellä eivätkä ajautuneet rannikolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.