Mainos

Sinilevä vesistöissä lisääntynyt

Sinilevähavainnot niin merialueilla kuin sisävesilläkin ovat lisääntyneet. Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevää on kuitenkin vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Havaintojen määrä todennäköisesti vielä lisääntyy lähiviikkojen aikana, koska vedet ovat lämmenneet.

Sinilevää


Suomenlahdella levää on havaittu mm. ulkomerellä Helsingin ja Hankoniemen edustalla. Levä on pääasiassa ollut myrkytöntä. Myrkyllistä sinilevää on toistaiseksi löytynyt vain vähän. Saaristomerellä levää on havaittu Kemiön edustalta ja Kustavin sisäsaaristosta. Paikoitellen levää on kertynyt myös rannoille. Perämerellä levää on Pietarsaaren edustalla. Suomenlahdella veden lämpötila alkaa jo olla suotuisalla tasolla sinilevien kasvun kannalta. Myös avomerellä vesi on viime aikoina lämmennyt selvästi. Pintaveden lämpötila on avomerellä 15-16 astetta ja rannikolla 18-20 astetta.

Sisävesillä levää on nähty 45 havaintopaikalla eli joka viidennellä leväseurantaan kuuluvalla järvellä. Sinilevän määrät ovat kuitenkin vähäisiä. Vain seitsemällä järvellä sitä on runsaasti. Pintavesien lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa 18-23 astetta, mikä on jonkin verran ajankohdan normaalilämpötilaa korkeampi. Pohjois-Suomen vesien lämpötila vaihtelee 12-17 asteen välillä, Kilpisjärven lämpötila on vain reilut 5 astetta.
Yleisö on tehnyt runsaasti leväilmoituksia ympäristökeskuksiin. Suomen ympäristökeskuksesta muistutetaan, että levää sisältävän veden käyttöä talous- ja löylyvetenä on syytä välttää. Sinilevä saattaa myös aiheuttaa iho-oireita ja pahoinvointia, joten pienet lapset ja kotieläimet on syytä pitää poissa sinileväpitoisesta vedestä. Aikuinen ihminen voi huoletta uida vedessä, jossa levää on vähän.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.