Mainos

Sinilevä rantautui Helsinkiin

Heinäkuun viimeinen viikko on perinteisesti ollut sinilevien kulta-aikaa. Niinpä kesäkuusta asti on uutisoitu ja ennustettu, milloin levätilanne pahenee.

Helteistä huolimatta Suomen ympäristökeskuksen raportit kertovat edelleen, että sinilevää on merivesissä poikkeuksellisen vähän. Viimeisen kahden vuorokauden aikana levää on kuitenkin ajautunut uimarannoille muun muassa Helsingissä ja nyt kaupungin terveystarkastajat juoksevat rannalta toiselle.

- Jokaisella merenrannalla olevalla uimarannalla levää on ainakin vähän. Voisi tosin olettaa, että tilanne olisi huonompikin, koska ilmat ovat olleet näin hyvät, toteaa terveystarkastaja Lotta Kivikoski Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Vuosaaressa sijaitsevalla Aurinkolahden uimarannalla levää on jo silminnähden.

Merellä levää on vähän

Vaikka uimarannoilla kahlataan jo paikoin leväpuurossa, Suomen ympäristökeskuksen mukaan levätilanne on edelleen poikkeuksellisen hyvä.

- Viime viikolla merialueilla tuuli voimakkaasti ja tuuli on myrkkyä sinileville, kuvailee Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Seppo Kaitala.

- Idästä puhaltanut tuuli sekoitti vesimassoja ja esimerkiksi eteläisellä Itämerellä veden lämpötila putosi paikoin jopa seitsemän astetta, 22:sta 15:een lämpöasteeseen. Suomenlahden sinilevämittarit näyttävät, että kahdessa päivässä sinileväpitoisuus on pudonnut puoleen. Tällä hetkellä Suomenlahdella on siis jonkin verran hajanaista levää, mutta ei suuria sinilevälauttoja.

Kaitalan mukaan merivesien sinileväkasvusto jääneekin tänä kesänä vähäiseksi, koska tuulen sekoittama ja viilentämä vesimassa on epäsuotuisa kasvualusta sinilevälle.

- Sitä voitaisiin pitää luonnonoikkuna, jos levälauttoja vielä elokuussa alkaisi yhtäkkiä muodostua, kuvaa Kaitala.

Rannoilla oltava tarkkana

Koska uimarannoilla sinilevää jo on, kannattaa uimareiden pitää silmät auki, milloin veteen kannattaa pulahtaa, milloin ei.

- Uskon, että ihmiset tietävät sinilevän vaaroista. Jos he siitä huolimatta haluavat uida, se on omalla vastuulla. Uinnin jälkeen suositellaan suihkussa käyntiä ja jos levää on suuria määriä, pitää uimista välttää kokonaan, summaa Kivikoski.

Uimarantojen sinilevätilanteesta kaupungin terveystarkastajille raportoivat uimavalvojat. Viimeisimmän tiedon tilanteesta saa siis uimavalvojalta tai rannan ilmoitustaululta.

Katso Anna Satovainion juttu

SINILEVÄ KIUSAA AURINKOLAHDEN UIMARANTAA, KERTOVAT MAIJU MOUHU, PIRITTA PORTHAN JA LEILA SUNDBERG:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.