Sinilevä kukkii Suomenlahdella

Sinilevää on havaittu tänä kesänä ensimmäistä kertaa runsaassa mitassa alkuviikosta Suomenlahdella.

Sinilevä


Laajimmat sinileväesiintymät on paikannettu Ahvenanmereltä, mutta itäinen Suomenlahtikaan ei ole leväkukinnoilta täysin säästynyt.

Rajavartioston valvontalennolla tehtiin eilen Ahvenanmerellä havainto kesän tähän mennessä isoimmasta yhtenäisestä sinilevälautasta. Usean kilometrin pituinen yhtenäinen leväkukinta on levittäytynyt aina Utöseen asti.

Edellisvuosien tapaan laajimmat yhtenäiset leväkukinnat ovat vaivanneet avomerialueita. Ahvenanmeren lisäksi merkittäviä leväesiintymiä on tavattu läntiseltä Suomenlahdelta sekä pohjoiselta Itämereltä. Runsaasti sinilevää on havaittiin tiistaina myös Helsingin Kasuunilla.

-Lämpimät säät ja paikoin vähäinen tuuli on saanut leväkukinnat käyntiin. Vuoden 1997 valtavien leväesiintymisten määrää ei lähennellä, mutta kukinnat pysynevät runsaina seuraavat viikot, jos lämpimät säät jatkuvat, sanoo tutkija Johanna Palosaari Merentutkimuslaitoksesta.

Avomeren runsaat sinilevälautat ovat tänä kesänä olleet valtaosin myrkyllistä nodularia-sinilevää, joten leväisen veden käyttämistä kannattaa vältellä. Levän tunnistaa veden pinnalle kelluvan aineksen väristä, mikä vaihtelee keltaisesta valkoiseen ja vaaleanvihreään.

Rannikolla kukintoja Hangon alueella

-Ihminen on myrkylliselle sinilevälle kosketusarka, eli levä voi aiheuttaa ihottumaa. Jos levävettä joutuu nieluun, se saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Erityisesti lapset ja koirat ovat levästä löytyvälle maksamyrkylle herkkiä, joten niitä ei kannata päästää edes uimaan leväiseen veteen, Palosaari jatkaa.

Vaikka rannikkoalueilla valtavia leväesiintymiä ei vielä ole havaittu, on levää varsin isoilla alueilla rantojen tuntumassa. Rannikolla runsaimpana esiintyy yleensä myrkytön aphanizomenon-sinilevä, mutta sen joukossa on voi olla myrkyllistä nodularia-levää tai ajoittain myrkyllistä anabaena-levää.

Utöstä pienemmät ja hajanaisemmat levälautat jatkuvat Hankoniemen edustalle asti. Porkkalan ja Hangon välisellä alueella on tavattu alkuviikosta paikoin runsaasti saaristoon ajautunutta sinilevää. Etenkin Inkoon saaristosta ja Hangon alueelta on tullut useita havaintoja.

Yksittäisiä sinileväesiintymiä on havaittu lisäksi itäisellä Suomenlahdella Haapasaaressa ja Loviisan lahdella sekä Pellingissä. Sen sijaan Saaristomeren sisäosissa sinileviä on raportoitu olevan toistaiseksi vain vähäisiä määriä.

Eteläisissä järvissä esiintymiä jonkin verran

Sisävesillä levää on havaittu yhteensä 50 havaintopaikalla eli noin neljänneksellä kaikista Suomen ympäristökeskuksen havaintopaikoista. Viimeviikkoiseen verrattuna levähavainnot ovat nyt yleistyneet, mutta aiempiin vuosiin verrattuna leväkukintoja ei vaikuta olevan poikkeuksellisen paljon.

Runsaaksi luokiteltavia leväesiintymiä on seitsemässä järvessä ja erittäin runsaita neljässä järvessä. Pahiten sinilevän vallassa ovat Rymättylän Kirkkojärvi, Köyliönjärvi, Pirkkalan Vähäjärvi ja poikkeuksellisesti suhteellisen pohjoisen Suomussalmen Kuivajärvi.

-Valtaosa leväesiintymistä on eteläisen Suomen sisävesissä ja erityisesti Varsinais-Suomessa. Lisäksi nyt havaintoja levistä on tullut on Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalta, sanoo vanhempi tutkija Kari Kallio Suomen ympäristökeskuksesta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat