Mainos

Sinilevä kukkii herkimmin Itämerellä

Helteet ovat kiihdyttäneet rajusti sinilevän kasvua. Hankoniemellä kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut, että Itämeri on Euroopan herkin meri sinilevälle.

Ensin Hankoniemellä kaadetaan ravinteita tahallaan altaisiin. Sitten nostetaan näytteet. Pirjo Kuuppo seuloo parinkymmenen eurooppalaisen tutkijan kanssa, onko typpi vai fosfori se pahin ravinne, joka ruokkii sinilevää Itämerellä. Ryhmä sevittää, mikä on se kriittinen ravinneraja, jonka planktonekosysteemi kestää ennen kuin se syöksyy raiteiltaan.

Muualtakin on tarttunut sinilevää näytteisiin. Havaintoja on jo 16 paikkakunnalta, ja tahti on tuplaantunut viikoittain helteen helliessä järviäkin. Kuuppo ja muut tutkijat ovat saartaneet Itämeren rehotukseen suurimmaksi syylliseksi typen. Typpeä voitaisiin heidän mukaansa vähentää rakentamalla typenpoisto laitoksia yhdyskuntajätevesille ja vähentää sitä maatalouden kuormitusta. Eli typen välttäminen on vaikeaa.

Tutkijoiden reissut testialtaille ovat paljastaneet, että Itämeri on Euroopan herkin meri. Sinilevä puhkeaa täällä kukkaan vähimmällä ravinnelisäyksellä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.