Sinikka Salo: Euro on menestystarina

Sinikka Salo, Suomen Pankin johtokunnan jäsen

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Sinikka Salo katsoo, että Suomelle ollut hyötyä euroalueen jäsenyydestä viime kuukausien talouskriisin aikana.

- Euroopalle ja Suomelle on ollut hyväksi, että meillä on iso, vakaa rahapolitiikka. Se on tuonut meille perusvakauden, eikä esimerkiksi Suomen Pankissa ole tarvinnut olla huolissaan markan puolustamisesta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Salon mielestä euro on ollut menestystarina, jonka toimivuus on testattu jo moneen kertaan. Yksi testi oli vuosi 2001, jolloin syyskuun 11. päivän terrori-iskut ravisuttivat Yhdysvaltoja.

- Silloin maailman rahoitusmarkkinatkin olivat jossain määrin sekaisin. Kun Euroopassa oli yksi iso alue ja keskuspankki, saatettiin tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain keskuspankin Fedin kanssa ja rauhoittaa rahoitusmarkkinoita. Sama on tehty tässäkin tilanteessa, keskuspankit ovat toimineet yhdessä. Jos Euroopassa olisi vielä useita valuuttoja ja keskuspankkeja , niin olisihan se paljon vaikeampaa, Salo sanoo.

Sitä, lisääntyykö euroa käyttävien maiden määrä lähitulevaisuudessa voimakkaasti, on Salon mielestä vaikea arvioida.

- Euroon ei voi noin vain hypätä, eivät edes EU-maat. Niiden täytyy pyytää lähentymisarvio sekä Euroopan keskuspankilta että komissiolta. Viime kädessä EU-valtioiden päämiehet päättävät asiasta. Se vie aikaa ja vaatii myös jonkin verran teknisiä asioita.

Salo uskoo, että maailmanlaajuisesta finanssikriisistä otetaan opiksi.

- Luulen, että suurin oppi olisi se, että tullaan kiinnittämään huomiota pankkien kannustinjärjestelmiin ja ohjaamaan pankkeja katsomaan myös riskejä. Nyt tuotot ovat saaneet ylikorostetun merkityksen. Täytyy myös pitää huolta siitä, että kaikki osapuolet tietävät, missä riskit ovat.

Ruotsi on euron odotushuoneessa

Ruotsissa eurokeskustelu käy vilkkaana. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan lähes joka toinen kansalainen on valmis liittymään yhteisvaluuttaan.

- On mielenkiintoista, että me pohjoismaat olemme eri asemassa euron suhteen. Suomi on mukana eurossa, Tanska ja Ruotsi taas ovat EU:n jäseniä, mutta eivät euroalueessa. Islanti ja Norja eivät ole mukana edes EU:ssa, Sinikka Salo listaa.

- Ruotsi on ikään kuin odotushuoneessa eli Ruotsin odotetaan liittyvän euroon täytettyään Maastrichtin sopimuksen ehdot. Ruotsi ei esimerkiksi ole Euroopan valuuttakurssijärjestelmän jäsen, Salo muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat