Mainos

Singaporelainen teinibloggaaja sai turvapaikan Yhdysvalloista

Singaporelainen bloggaaja Amos Yee on saanut turvapaikan Yhdysvalloista, kertoo muun muassa The Guardian ja BBC.

Yee saapui Yhdysvaltoihin joulukuussa turistiviisumilla, mutta anoi turvapaikkaa rajatarkastuksessa.

18-vuotias bloggaaja on ollut vangittuna kahdesti kirjoituksiensa takia Singaporessa. Kirjoitukset ovat kritisoineet voimakkaasti Singaporen hallituksen toimia. Lisäksi, noin Yee julkaisi videon, jossa arvosteltiin juuri kuollutta, entistä pääministeriäLee Kuan Yewia voimakkaasti. Tämä aiheutti kovan julkisuuskohun Singaporessa.

Yee on ollut säilössä Chicagossa. Tuomari Samuel Cole myönsi miehelle turvapaikan ja Guardianin tietojen mukaan nuori bloggaaja pääsee vapaaksi jo maanantaina.

-          Yee on osoittanut kärsineensä poliittisista mielipiteistään ja hänellä on erittäin perusteltu syy pelätä tulevia syytöksiä Singaporessa, todetaan tuomarin päätöksessä, joka on noin 13-sivuinen.

Yee pidätettiin useiksi viikoiksi vuosina 2015 ja 2016. Häntä syytettiin muun muassa muslimien ja kristittyjen tunteiden loukkaamisesta. Hänen bloginsa keskittyi kuitenkin Singaporen vallanpitäjien arvosteluun. Vallanpitäjien arvostelua neuvotaan välttämään Singaporessa ja nuoren bloggaajan kirjoitukset herättivätkin keskustelua Singaporen sananvapaustilanteesta.

Yhdysvaltalaistuomari Samuel Cole perusteleekin turvapaikkapäätöstä sillä, että vaikka nuori mies oli vangittu uskonnollisten syiden perusteella, vaikuttaa siltä, että oikea syy oli hiljentää poliittinen puhe.

Guardianin mukaan Singaporen suurlähetystössä Washington DC:ssä ei ole vastattu lehden yhteydenottoihin asian tiimoilta.

Yeen asianajaja Sandra Grossman kertoo päämiehensä olevansa innoissaan turvapaikkapäätöksestä. Viimeksi kuukausi sitten hän on todennut puhelinhaastattelussa pelkäävänsä Singaporeen paluuta.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuslaitoksen asianajajat olivat vastustaneet turvapaikan myöntämistä. Heidän mukaansa turvapaikalle ei ole riittäviä perusteita. Vielä on epäselvää valitetaanko päätöksestä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.