Mainos

Sinfoniaorkesterien syksy: kantaesityksiä ja kiertueita ulkomailla

Suomen sinfoniaorkesterit -yhdistyksen kalenteri kertoo, että syksyllä on luvassa yli 350 konserttia, joista kahdeksantoista on kantaesitystä.

Syyskalenterin mukaan Suomessa annetaan tällä kaudella runsaat 350 konserttia. Ohjelmistot sisältävät tuttua klassista perusmusiikkia, mutta mukana on myös harvemmin kuultuja teoksia eri vuosisadoilta. Tapiola Sinfonietta avaa torstaina kautensa lennokkaasti argentiinalaisten tangojen ja ranskalaisten chansonien tunnelmissa.

Orkesterien syyskausi alkoi kuitenkin jo elokuun festivaaleilla. Ensimmäiset menestyksekkäät ulkomaankiertueet ovat nekin takanapäin. Radion sinfoniaorkesteri palasi kiitosten kera vierailuiltaan Pohjois-Saksasta ja Lontoosta. Kamariorkesteri Avanti konsertoi niinikään Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlilla Pohjois-Saksassa.

Omia säveltäjiä

Yhdistyksen 27 jäsenorkesterista kymmenen on mukana omasäveltäjähankkeessa, jossa orkesterit ovat kutsuneet itselleen omat kotisäveltäjänsä. Lahden kaupunginorkesterin ja Kalevi Ahon yhteistyönä esitettiin kantaesityksenä elokuun alussa säveltäjän Tuubakonsertto. Joulukuussa on luvassa uusi teos: Ahon Sinfonisia tansseja Hommage a' Uuno Klami.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Pehr Henrik Nordgrenin yhteistyönä kantaesitetään 22. syyskuuta säveltäjän Oboekonsertto. Konsertin johtaa Juha Kangas. Solistina on Helen Jahre. Hyvinkään Orkesteri soittaa 7. lokakuuta Harri Vuoren Konserton bassoklarinetille ja orkesterille. Muihin kantaesityksiin kuuluu mm. Helsingin kaupunginorkesterin tilausteos akateemikko Erik Bergmanilta, Jouni Kaipaisen Käyrätorvikonsertto, jonka Oulun kaupunginorkesteri esittää 11. lokakuuta. Kapellimestarina on Jan Söderblom ja solistina Esa Tapani.

Radion sinfoniaorkesterin esittäminä kantaesityksinä kuullaan Jyrki Linjaman Viulukonsertto numero 3, Eero Hämeenniemen Alttoviulukonsertto sekä Tuomas Kantelisen Pianokonsertto. Professori Aulis Sallisen uutuusteos Kamarimusiikki V harmonikalle ja jousiorkesterille opus 80 on saanut nimiotsikon Barabbas Variations. Sävellyksen esittää Lapin kamariorkesteri 13. joulukuuta, johtajanaan orkesterin ylikapellimestari John Storgårds.

Matkoilla

Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) tekee kaksi kiertuetta. Syyskuussa orkesteri matkaa ylikapellimestarinsa Leif Segerstamin luotsaamana Japaniin. Pariviikkoiseen kiertueeseen kuuluu yhdeksän konserttia. Viemisinään orkesterilla on tuhti annos Sibeliusta kuten Viulukonsertto, toinen sinfonia ja Finlandia. HKO:n Yhdysvaltain vierailu ajoittuu marraskuulle. Maestro Segerstam johtaa Sibeliuksen Kullervo-sinfonian, solisteina laulavat Monica Groop ja Jorma Hynninen. Kuorona on Polyteknikkojen kuoro johtajanaan Tapani Länsiö.

Marraskuussa myös Kamariorkesteri Avanti kiertää "uutta mannerta". Etelä-Amerikan kohteina ovat Argentiina, Brasilia, Chile. Ohjelmiston kotimaisina nykysäveltäjinä esittäytyvät Saariaho ja Lindberg sekä klassikkona Crusell.

Radion sinfoniaorkesteri vierailee joulukuussa Jukka-Pekka Sarasteen johdolla Sveitsissä ja Virossa Tallinnassa.

Orkesterit tekevät myös pienimuotoisia vierailuja kotimaassa. Niinpä syyskuussa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri soittaa Iisalmella ja Tampereen kaupunginorkesteri Helsingissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.