Mainos

Sinfoniaorkestereilla yli miljoona kuulijaa

Suomalaisten orkestereiden konserteissa kävi viime vuonna yli miljoona kuulijaa. Väkilukuun suhteutettuna kuulijamäärä on korkein maailmassa. Kasvua edellisvuodesta on nelisen prosenttia.

Myös uusia teoksia esitettiin ennätysmäärä. Vuonna 2000 kantaesityksen sai peräti 60 uutta, suomalaisorkestereille sävellettyä teosta, huippuluku sekin muihin maihin verrattuna.

Taloudellisesti vuosi oli yllätyksetön. Orkesterilaitosten kokonaismenot kasvoivat kuusi prosenttia palkka- ja kiinteistömenojen kasvun vuoksi. Rahoituksen jakautuminen kunnan, valtion ja oman tulonhankinnan välillä pysyi entisellään: kunnat kattoivat menoista keskimäärin 60 prosenttia, valtio 25 prosenttia, lipunmyynnistä, sponsoroinnista ja muista tuloista kertyivät loput 15 prosenttia.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n tänään julkaistuissa tilastoissa on mukana 27 orkesteria. Yhdistyksen mukaan

orkesterilaitosten tulevaisuuden suurin haaste on saada valtionosuudet nousemaan tasolle, jolle ne orkesterilain hengen mukaan kuuluvat.
-Orkesterilain kautta saatiin edelleen vain 1007 henkilötyövuotta orkestereiden käyttöön, vaikka todellinen, toteutuneisiin tilinpäätöksiin perustuva tarve on jo vuosia ollut suurempi, ja epäsuhta pahenee joka vuosi, toteaa toiminnanjohtaja Kai Amberla.

-Orkesterikentän kokonaisvolyymi kasvaa vuosi vuodelta, mutta valtion rahoitusosuus ei pysy vauhdissa mukana, Amberla arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.