Mainos

Sinappikaasua löytyi Helsingin edustalta

Helsingin edustan saarelta löydettiin eilen kemiallisia taisteluaineita sisältänyt laatikko, josta ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa.

Helsingin edustan Lonni-saaresta on löytynyt puolustusvoimille kuuluva vanha kaasunäytelaatikko, jonka sisältää sinappi- ja kyynelkaasua.

Pienen puulaatikon sisällä on suljetuissa lasipurkeissa muutama sata grammaa kemiallisia taisteluaineita nestemäisinä ja suolamuodossa. Tähän määrään kuului myös mm. adamsiittia ja levisiittiä, jotka ovat myös kemiallisia taisteluaineita.

Näytelaatikon löysi 3. elokuuta Suomenlinnan rannikkorykmentin pioneeriupseeri Pekka Saarela, kun hän kävi tarkastamassa puolustusvoimien käytössä ollutta rakennusta. Hän vei laatikon saaresta pois omaan varastoonsa Suomenlinnan rykmenttiin ja ilmoitti asiasta puolustusvoimien tekniseen tutkimuslaitokseen Ylöjärvelle, josta tultiin hakemaan laatikko tutkittavaksi.

Ei suurta vaaraa

Puolustusvoimien turvallisuuspäällikkö kommodori Hanno Strang rauhoittaa, että kaasunäytelaatikosta ei ole suurta vaaraa. Sotia edeltävältä ajalta peräisin oleva laatikko on ollut opetustarkoituksiin varattu, eikä sillä edes halutessaan olisi saanut merkittävää vahinkoa aikaan.

-Sinappikaasulla on kuitenkin vanha historiallinen, erittäin paha kaiku ensimmäisen maailmansodan ajalta. Siksi haluttiin varmistaa, että mitään vahinkoa ei pääse tapahtumaan, hän selventää asian julkistamista.

Lonnin saari siirtyi kaksi vuotta sitten puolustusvoimilta Suomenlinnan hoitokunnalle. Puolustusvoimat on eristänyt osan alueesta yhteistyössä poliisin kanssa tehtäviä jatkotutkimuksia varten.

Saari on ollut tyhjillään siitä lähtien, kun se siirtyi Suomenlinnan hoitokunnalle. Siellä kuvataan parhaillaan television seikkailusarjaa. Kuvaustoimintaa tehneet siviilit ilmoittivat aiemmin viime heinäkuussa puolustusvoimille, että saarelta oli löydetty hylsyn tapainen ammus. Ammus haettiinkin sen jälkeen pois.

Eilinen näytelaatikon löytö liittyi puolustusvoimien uuteen tarkastukseen saarella. Puolustusvoimien väki käy maanantaina saarella katsomassa, onko siellä vielä jotain räjähtäviä tai kemiallisesti vaarallisia aineita. Jos niitä löytyy, ne kuljetetaan asianmukaisesti pois saaresta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.