Simputustapausten määrä armeijassa ennallaan

Puolustusvoimissa tuli esiin 35 simputustapausta viime vuonna.

Puolustusvoimissa ilmitulleiden simputustapausten määrä on pysynyt viime vuodet samalla tasolla. Viime vuonna kirjattiin 35 tapausta, joissa oli kyse esimiesaseman väärinkäytöstä, ilmenee pääesikunnan tilastosta. Vuonna 2003 vastaava luku oli 34.

Simputusten vuosittainen määrä on pysynyt 30:n paikkeilla koko 2000-luvun alun. Poikkeuksena oli vuosi 2002, jolloin kirjattiin 20 tapausta. Viime vuoden esimiesrikoksista varusmiehet tekivät 26. Loppuihin 9:ään syyllistyi henkilökunta.

Varusmiehet simputtavat toisia varusmiehiä

Varusmiehet simputtavat tavallisimmin toisia varusmiehiä pakottamalla heidät tottelemaan aiheettomia määräyksiä kuten pukeutumaan alentavalla tavalla.

- Simputus, johon henkilökunta syyllistyy, voi olla ryhmärangaistuksen määrääminen. Toisin sanoen koko ryhmää rangaistaan yhden alokkaan virheestä, sotilasjuristi Lauri Kilkku pääesikunnasta sanoo.

Lievimmät simputustapaukset selvitetään tavallisesti joukkoyksikössä. Törkeämmät tapaukset ja rikokset, joihin henkilökunta on syyllistynyt, viedään tavallisesti pääesikuntaan. Osa tapauksista etenee syyttäjälle ja käräjäoikeuteen. Suoraan hovioikeudessa asia käsitellään, jos majuria tai korkeampaa upseeria epäillään törkeästä rikoksesta.

Lievästä simputuksesta voi saada rangaistukseksi esimerkiksi varoituksen tai poistumiskiellon, kun taas esimiesaseman törkeästä väärinkäytöstä voi tulla jopa neljä vuotta vankeutta.

Törkeitä simputuksia ei moneen vuoteen

Suuri osa simputustapauksista tulee ilmi Läntisellä maanpuolustusalueella. Siellä kirjattiin viime vuonna 13 tapausta, joista 10:een olivat syyllisiä varusmiehet.

Läntisen maanpuolustusalueen johtava sotilasjuristi Juha Lindberg sanoo, ettei simputus ole laajalle levinnyt ongelma. Useimmiten kyse on lievistä esimiesrikoksista.

- Törkeitä tapauksia ei ole esiintynyt moneen vuoteen, Lindberg korostaa.

Lindbergin mielestä paras tapa estää simputuksen esiintymistä olisi koulutus ja se että määriteltäisiin selkeästi rajat sille, mitä esimies saa tehdä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat