Simpanssit hyökkäsivät gorilloiden kimppuun Afrikassa – kyseessä tiettävästi ensimmäinen tapaus

0:33
Katso video: Simpanssi leikkii leijonan poikasen kanssa

Saksalaisbiologit ovat havainneet ensimmäistä kertaa simpanssien tappavan läntisiä tasankomaagorilloja luonnossa. Tapaus on hämmästyttänyt biologeja, sillä simpanssit ja gorillat ovat tähän mennessä viettäneet verrattain rauhallista yhteisoloa keskenään.

Kaksi simpanssien tekemää hyökkäystä tapahtuivat Keski-Afrikan Gabonissa.

Simpanssi ja gorilla ovat lähisukulaislajeja keskenään, eikä niiden välillä ole aiemmin havaittu tappamiseen asti etenevää kahakointia.

Saksalaisryhmä kertoi asiasta tiedotteessa.

– Me olemme nähneet molempien lajien etsivän rauhallisesti esimerkiksi ruokaa yhdessä. Kongolaiset kollegamme ovat nähneet lajien leikkivän yhdessä, saksalaisbiologi Simone Pika toteaa.

Tutkimusryhmä havaitsi simpanssien gorilloja kohtaan kohdistamat hyökkäykset vuonna 2019.

– Ensin kuulimme simpanssien huudot ja pohdimme, että kyseessä saattaa olla kahden naapuriyhteisön jäsenien tavanomainen kohtaaminen. Kun kuulimme urosgorillan lyövän rintaansa, niin tajusimme, että simpanssit olivat kohdanneet viiden gorillan ryhmän, kertoo tutkijaryhmän Osnabückin yliopiston kädellistutkijatutkija Lara Southern ensimmäistä havaintoaan.

Hyökkäys kesti 52 minuuttia ja toinen hyökkäys 79 minuuttia. Simpanssit kerääntyivät yhteen hyökkäyskoalitioksi ja kävivät gorillojen kimppuun.

Gorillalaumoissa oli molemmilla kerroilla yksi hopeaselkäinen uros ja täysikasvuisia naaraita poikasineen.

Sekä urokset että naaraat puolustivat itseään ja jälkikasvuaan simpanssien hyökkäykseltä, mutta lauman paetessa simpansseja kaksi poikasta jäi jälkeen. Simpanssit tappoivat laumasta pois jääneet poikaset.

Saksalaisryhmä epäilee simpanssien muuttuvan käytöksen johtuvan lähisukulaislajien välisestä kiihtyneestä ravintokilpailusta. Etenevä ilmastonmuutos on köyhdyttänyt trooppisten metsien hedelmätuotantoa, millä on kielteinen vaikutus gorillojen ja simpanssien elämään, koska ne syövät paljon hedelmiä.

Varmuutta kuolettavaan välikohtaukseen ei kuitenkaan tiedetä ja ryhmä aikoo jatkaa tapauksen tutkimista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja