Mainos

Simojoki tulvii

Laajan jääpadon nostattama tulva saartoi parikymmentä omakotitaloa Simon Ojalankankaalla tänään. Simon palopäällikön Pentti Anttilan mukaan läheinen maantie on veden peittämä lähes kilometrin pituudelta. Simojoen tulva iski vauhdilla, kun kunnan keskustan lähelle kasautui noin kolmen kilometrin pituinen jääpato.

Anttila luonnehti patoa "hirvittävän tiiviiksi", joten sen laukeaminen saattaa viedä aikaa. Simojoen vesi alkoi hakea kiertotietä padon ohi ja peitti nopeasti laajoja alueita. Anttila kuvaili näkymää pieneksi mereksi. Vettä on mm. tien kohdalla "saappaan varren" verran ja uhattuna ovat ainakin parin talon kellarit.

Iltapäivällä veden pinta ei kuitenkaan ollut enää nousussa - siksi voimakkaasti virta kulki padon ohi alavirtaan, joka on jo osittain luonut jääpeitteensä. Simojoen virtaama kipusi enimmillään noin 200 kuutioon sekunnissa, mutta viilentyneen sään odotettiin tasaavan sitä.

Lapin ympäristökeskuksen rakennuspäällikön Kauko Haikolan mukaan ennusteet kertovat virtaaman pienentyvän ja rauhoittuvan lähipäivinä. Myös pienemmillä Viantien- ja Kaakamojoilla jäät ovat jo liikehtineet. Tornionjoella tulvan arvioidaan iskevän sen sijaan vasta reilusti vapun jälkeen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.