Mainos

Simo vai Pyhäjoki? Kiistely puolesta ja vastaan käy kuumana

Valtioneuvostolta ydinvoimaluvan saanut Fennovoima haluaa rakentaa uuden ydinvoimalan Perämeren rannalle joko Pyhäjoelle tai hieman pohjoisemmaksi Simoon. Molemmissa kunnissa valtuustot ovat äänestyksen jälkeen kannattaneet ydinvoimalan sijoittamista kuntaan. Sekä Simon että Pyhäjoen kunnan johto on voimakkaasti puhunut ydinvoimalan puolesta.

Molemmat ehdokaskunnat ovat pieniä, vain noin 3500 asukkaan kuntia. Ydinvoimalan sijoittuminen kumpaan tahansa ehdokaskunnista olisi taloudellisesti mullistavaa sekä sille että koko Pohjois-Suomelle. Esimerkiksi Simon kunnanjohtaja Esko Tavia on puhunut viiden miljardin piristysruiskeesta. Ydinvoimalan puolesta ovat liputtaneet myös muun muassa Lapin ja Oulun kauppakamarit.

Simo on jo toista kertaa mukana ydinvoimalan sijoituskaavailuissa. Kun 1970 -luvulla etsittiin sopivia voimalapaikkoja, oli Simo yksi esillä olleista kunnista. Tuolloin Voimalaitosaluetoimikunta ehdotti muun muassa Simon Laitakaria varattavaksi ydinvoiman tuotantoalueeksi.

Molemmissa kunnissa voimalan sijoituspaikka on lähellä Perämeren rantaa. Pyhäjoella voimala nousisi Hanhikiven alueelle ja Simossa Karsikkoniemeen.

Myös vastustus voimakasta

Sekä Simossa että Pyhäjoella myös vastustetaan voimakkaasti ydinvoimalan rakentamista. Näkyvämmin esille on noussut Pro Hanhikivi -yhdistys, joka muistuttaa voimalan rakentamisen vaarantavan useita ympäristöarvoja kuten suojeltaviksi määrättyjä alueita, kasveja, vesistöjä sekä kalojen ja lintujen vaellus- ja muuttoreittejä.

Pro Hanhikivi -liike muistuttaa myös siitä, ettei Fennovoima aio käyttää ydinvoimalaitoksessaan parasta saatavilla olevaa tekniikkaa vaan turvautuu heille edullisempaan ratkaisuun.

Voimalan vastustajat ovat pitäneet esillä myös sitä, että etenkin Simon Karsikkoniemen läheisyydessä on tiheää asutusta. Viiden kilometrin suojavyöhykkeen sisään jäisi yli tuhat pysyvästi alueella asuvaa ihmistä.

Etenkin Lapissa ydinvoimalaa on vastustettu yhdessä uraanivaltausten kanssa. Näkyvimmin hankkeita on vastustanut Karsikon puolesta -yhdistys.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.