Mainos

Siluettitaiteilija lopettaa Linnanmäellä

Sirkka Lekman on leikannut henkilökuvia jo noin 22 000. Kokoelmasta löytyy muun muassa keväällä menehtyneen Kirka Babitzinin siluetti.

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman lopettaa henkilökuvien leikkaamisen Linnanmäellä ensi viikon sunnuntaina. Vakinaisesti hän ehti leikata siluettimuistoja huvipuiston kävijöistä 15 vuotta. Uransa aikana Sirkka on ehtinyt leikata siluetteja peräti 22 000. Hänen omista kokoelmistaan löytyvät siluetit myös 300:sta julkisuuden henkilöstä - aina tasavallan korkeimmasta johdosta julkkistaiteilijoihin ja iskelmätähtiin.

Taiteilijan työ siluettien parissa kuitenkin jatkuu eri yritysten tilaisuuksissa messuilla ja yhdistysten tempauksissa ympäri vuoden. Suomalainen siluettitaiteilija on jo tilattu ensi kevääksi toukokuussa Saksan Düsseldorfissa järjestettäville kansainvälisille messuille.

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman on Linnanmäellä siluetteja lähes 40 vuotta leikanneen taiteilija Eero Mannisen tytär. Sirkka leikkasi ensimmäiset siluettinsa huvipuistossa vuonna 1988, kun hänen isänsä pyysi tytärtään tuuraamaan vaativassa työssä. Vakinaisesti Sirkka Lekman alkoi leikata huvipuistomuistoja Linnanmäen kävijöistä vuonna 1992, jolloin taiteilijaEero Manninen lopetti täyttäessään 85 vuotta.

Kerralla syntyy kaksi kuvaa

Jokaisesta mallista taiteilija leikkaa kerralla kaksi kuvaa, koska paperi on kaksinkerroin. Yksikertaisena siluettipaperi olisi liian ohutta - se voisi revetä leuan ja nenänkärjen kireissä mutkissa. Usein siluettitaiteilijalta kysytään, kuinka usein saksia joutuu teroittamaan. Vastaus on yllättävä: "Ei kertaakaan".

Henkilökuvan Sirkka leikkaa korkealaatuisilla, huippuluokan kampaajansaksilla, jotka ovat titaania. Niissä on hionta, joka kampaajalla vetää hiukset "sisään" ja taiteilijalla taas estää aperin karkaamasta käsistä.

Vuodesta 1988 alkaen Sirkka on kerännyt leikkaamiensa julkisuuden henkilöiden allekirjoituksella varustettuja siluettikuvia. Niistä löytyy myös keväällä menehtyneen Kirka Babitzinin siluetti. Kun Linnanmäki vuonna 2000 järjesti 50-vuotisjuhliensa kunniaksi "Arvaa kenen siluetti" -kilpailun, vain yksi 20 000:sta kilpailuun vastanneesta ei tunnistanut Kirkan siluettia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.