Mainos

Silminnäkijä ennen poliisien hyökkäystä: "Moni tulee kuolemaan"

Hallituksen ja opposition väliset kahakat kärjistyivät verisiksi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tiistaina. Jo alkuillasta ennen kuin poliisi aloitti hyökkäyksensä Itsenäisyydenaukiolle ainakin yhdeksän ihmistä oli kuollut ja noin kaksisataa loukkaantunut yhteenotoissa. 

Kuolleista seitsemän oli mielenosoittajia ja kaksi poliiseja. 

Suomen Kiovan-suurlähettilään Arja Makkosen mukaan tilanne kärjistyi, kun Ukrainan parlamentti ei odotuksista huolimatta käsitellyt opposition lakiehdotusta, joka olisi palauttanut maahan vuoden 2004 perustuslain. Se olisi siirtänyt valtaa presidentiltä parlamentille. 

Tilanne rauhoittui hetkeksi aamun väkivaltaisuuksien jälkeen, mutta tunnelma kiristyi taas illalla, kun viranomaiset jalkauttivat mellakkapoliiseja Itsenäisyysaukion ympärille. Kaupungissa kiertäneen huhun mukaan myös panssarivaunuja olisi ajettu keskustaa kohti. 

– Tilanne muistuttaa poikkeustilaa, vaikkei sellaista ole virallisesti julistettukaan. Tunnelma on ollut koko päivän erittäin raskas ja ahdistava, kertoi pelkällä etunimellään puhunut Igor puhelimitse Kiovasta. 

 

Kaupungintalo vallattiin uudelleen 

 

Aukio on ollut mielenosoitusten keskus jo monta kuukautta, ja tiistaina siellä oli yli 20 000 mielenosoittajaa. 

Väkeä olisi ollut enemmänkin, mutta hallitus sulki iltapäivällä metron ja Kiovaan kulkevat tiet, jotteivät opposition apuvoimat pääsisi paikalle. 

Illan tullen mielenosoittajat valmistautuivat puolustamaan Itsenäisyysaukiota mellakkapoliiseilta. Oppositiojohtaja Vitali Klitshko kehotti naisia ja lapsia poistumaan sieltä. 

Jo aiemmin viranomaiset olivat antaneet ukaasin, että se voisi turvautua voimatoimiin mielenosoitusten lopettamiseksi, ellei väkijoukko hajaantuisi iltakuuteen mennessä. Ainakaan heti kuuden jälkeen mitään ei tapahtunut. 

Igor ei pitänyt todennäköisenä, että poliisi hyökkäisi Itsenäisyysaukiolle. 

– Silloin kuolisi myös paljon rauhallisia mielenosoittajia. 

Illalla mielenosoittajat valtasivat uudelleen Kiovan kaupungintalon, josta he olivat vasta poistuneet vastineeksi mielenosoittajien syytteistä luopumiselle.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.