Mainos

Silmälääkäriä ihmetyttää: Samasta tuotteesta jopa kaksi vammaa

Hyksin silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä pitää huolestuttavana sitä, että peräti kaksi samanmerkkistä ilotulitetta aiheutti vakavia vammoja uutenavuotena. Blingbling-ilotulitepadasta koitui kahdelle ihmiselle pahat kasvo- ja silmävammat vuodenvaihteessa.

- Se on huolestuttavaa, että sama tuote aiheuttaa sadoista myytävistä ilotulitteista vakavia vammoja. Siinä saattaa silloin olla jotakin vikaa, joko käyttöohjeessa tai itse tuotteessa, Kivelä epäilee.

Kivelä ei ota kantaa käyttöohjeisiin

Kivelän mukaan maahantuoja oli eilen sanonut, että ilotulite on oikein käytettynä helppo ja turvallinen.

- Onko kuitenkin niin, että jos kaksi siitä vammautuu niin silloin käytön helppoudessa on jotakin tarkistamisen varaa.

Turvatekniikan keskus valvoo ilotulitteiden käyttöohjeita. Sitä Kivelä ei osaa sanoa, onko käyttöohjeissa ollut puutteita.

- Tietenkin täytyy ottaa huomioon, että ilotulitteita käytetään pimeässä ja usein huonoissa ilmasto-olosuhteissa, eikä suinkaan päiväaikaan hyvässä valaistuksessa. Mielestäni kuitenkin turvallinen ilotulite on sellainen, joka näissäkin olosuhteissa käytettynä ei aiheuta haittaa käyttäjälle.

Ensiapuleikkaus kesti neljä tuntia

Toinen Blingbling-padasta vammautunut on ollut Kivelän hoidossa Helsingissä. Osa tuotteesta oli räjähtänyt aivan nuoren miehen lähietäisyydellä. Onni onnettomuudessa oli, että tuote oli räjähtänyt vain osittain.

- Hän sai toiseen silmäänsä varsin hankalia palovammoja ja toiseen lievempiä. Hänen silmiään jouduttiin jo ensiapuleikkauksessa leikkaamaan neljän tunnin ajan. Vastaavissa tapauksissa korjausleikkauksia on tarvittu vielä kuukausien jopa vuosienkin kuluttua.

Ilotulitteet aiheuttavat Suomessa joka vuodenvaihde aina muutamia vakavia silmä- ja kasvovammoja. Kivelän mielestä Turvatekniikan keskus on tehnyt kymmenen viime vuoden ajan erittäin hyvää työtä sekä tiedottamisen, valvonnan että täsmärajoitusten suhteen. Suomen silmälääkäriyhdistys taas on pyrkinyt keräämään mahdollisimman tarkat ilotulitekohtaiset tiedot ongelmista. Rajoitukset puolestaan perustuvat juuri ilotulitteista kerättyihin tuotetietoihin.

Vialliset tuotteet vähemmistönä

Vialliset tuotteet aiheuttavat kuitenkin vähemmistön ilotulitevammoista.

- Viiden viime vuoden aikana vammosta kolmasosa on sattunut katsojille, neljäsosa lapsille ja nuorille, joten heidän valvonnassaan on parantamisen varaa. Mukana on myös sellaisia tapauksia, joissa räjähtämätöntä ilotulitetta on menty katsomaan läheltä ja joka sitten onkin räjähtänyt. Joka vuosi on kuitenkin myös sellaisia tapauksia, joissa ilotulite on räjähtänyt jo tulitetta sytyttäessä, vaikka sytyttäminen on tehty kaikkien ohjeiden ja sääntöjen mukaan.

Kivelän mukaan myytävien ja testattujen ilotulitteiden joukkoon pääsee aina muutama sellainenkin kappale, joka on virheellinen.

(MTV3)

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.