Mainos

Sillanmäen uraanijätteen puhdistus edennyt

Koillis-Virossa sijaitsevan Sillamäen kaupungin käynnissä oleva uraanipitoisen jätteen puhdistus on edennyt loppusuoralle. Suomenlahden rannalla sijaitsevat jätealtaat ovat olleet yksi entisen Itä-Euroopan pahimpia ympäristöongelmia.

-

Kuorma-autot rahtaavat yhä uusia maakerroksia Sillamäen uraanijätekasan päälle. Viidenkymmenen hehtaarin alueella on käynnissä 20 miljoonaa euroa maksava puhdistusurakka. Aluetta puhdistetaan EU:n ja Pohjoismaiden tuella.

Tällä hetkellä Sillamäen jätekasan vieressä pitäisi olla täysin turvallista. Seisoskelemaan ei tosin saa jäädä, sillä kasassa on 12 miljoonaa tonnia uraania ja typpihappoa. Vaikea ympäristöongelma on peräisin suurista tehtaista, joissa neuvostoaikana valmistettiin kemiallista uraania ydinpommeihin. Sillamäen salainen uraanituotanto paljastui vasta kun Viro itsenäistyi. Radioaktiivinen jäte oli kasattu Suomenlahden rantaan.

Vielä viime elokuuhun saakka malmintuotantoyritys Silmet kasasi lisää vaarallista jätettä entisten päälle. Sadeveden mukana virtasi typpeä Suomenlahteen.

Kahden vuoden kuluttua alueella pitäisi olla puisto. Nurmikentille tuskin riittää paljoakaan kulkijoita. Tehtaiden saastuttama ympäristö ja raju työttömyys pakottaa ihmiset muuttamaan pois.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.02.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.