Mainos

Silakka ei kelpaa suomalaisille, vaan päätyy turkiseläinten rehuksi

Suomalaiset ammattikalastajat pyytävät silakkaa valtavat määrät, mutta suurin osa saaliista menee turkiseläinten rehuksi. WWF:n laskelmien mukaan elintarviketuotannon ulkopuolelle on pelkästään 2000-luvulla päätynyt pian miljardi kiloa silakkaa.

Vielä vuosituhannen vaihteessa keskivertosuomalainen söi 1,2 kiloa silakkaa vuodessa, nykyisin enää 300 grammaa. Määrä vastaa muutamaa annosta.

- Silakka on vastuullinen valinta ruokalautaselle, sillä sen kantojen tila ja kalastus ovat kestävällä tasolla. Sen elintarvikekäyttöä pitäisikin lisätä selvästi, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo järjestön tiedotteessa.

Silakka on suomalaisen kalastuselinkeinon ylivoimaisesti tärkein saalislaji sekä määrältään että arvoltaan. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastojen mukaan suomalaisten ammattikalastajien silakkasaalis oli viime vuonna 122 miljoonaa kiloa. Määrä on yli kymmenkertainen toiseksi eniten kalastettuun lajiin, kilohailiin, nähden.

Peräti 75 prosenttia silakkasaaliista päätyy kuitenkin rehuksi esimerkiksi minkeille ja muille turkiseläimille.

-2000-luvulla arviolta jopa 900 miljoonaa kiloa silakkaa ja kilohailia on päätynyt elintarvikekäytön ulkopuolelle, lähinnä turkistalouden käyttöön. Samaan aikaan kalaproteiinin kysyntä ylittää jatkuvasti tarjonnan, ruoasta on globaalisti pulaa, maailman väestö kasvaa ja Suomi haluaa virallisten strategioiden mukaan olla resurssitehokas yhteiskunta, Ovaska moittii.

WWF:n mukaan nyt olisi aika visioida tälle ravitsevalle kalalle järkevämpää käyttöä. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.