Mainos

Sikiöseulonnan laatu paranee

Uusi kolmivaiheinen sikiöseulontamenetelmä otetaan käyttöön koko maassa kahden vuoden aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen tavoitteena on tasa-arvoistaa äitien asemaa asuinpaikasta riippumatta ja saada kromosomihäiriöt entistä aiemmin ja tehokkaammin tietoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö ajaa koko maahan yhtenäistä sikiöseulontamenetelmää. Seerumi-veriseulonta otetaan käyttöön koko maassa kahden vuoden aikana. Tähän asti kunnat ovat voineet itse päättää, mitä seulontoja odottaville äideille tarjotaan. Uusi kolmivaiheinen seulontamenetelmä on käytössä jo lähes koko HUSin alueella, mutta esimerkiksi Jyväskylässä odottavalle äidille ei tarjota mahdollisuutta ultraäänitutkimukseen. Tarkoitus onkin tasa-arvoistaa äitien asemaa asuinpaikasta huolimatta.

Kolmivaiheiseen seulontaan kuuluu kaksoisultraääniseulonnan lisäksi veri- eli seerumin seulonta. Seulonta tehdään varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen yhteydessä raskausviikolla 10-12. Seulonnan varhaisuuden vuoksi myös äitiysneuvolaan tulisi olla yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mieluiten heti kun raskaus on varmistunut.

Uusi seulontamenetelmä on myös luotettavampi kuin pelkkä ultraääneen perustuva seulonta.

- Tämä seulontamenetelmä huomioi äidin iän, ultraäänilöydöksen ja seerumi-analyysin, jolla laskentamalli laskee äidille uuden riskiluvun. Tämän perusteella voidaan arvioida, että seulonnalla saavutetaan suurempi tehokkuus ja laatu, sanoo Hyksin Naistenklikan synnytysten erikoislääkäri Veli-Matti Ulander.

Ulanderin mukaan seulonnan laatu paranee huomattavasti.

- Uuden seulonnan osuvuus on parempi eli meillä tulee vähemmän invasiivisiä, riskialttiita tutkimuksia aikaisempaan verrattuna. Näin jatkotutkimukset, joihin liittyy pieni riski kohdennetaan oikeille potilaille.

Seulonnan tarkoituksena on löytää poikkeamat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin perheille jää enemmän aikaa tehdä tiedon pohjalta päätöksiä. Jos raskautta päätetään jatkaa, aikaa on myös valita mahdollisimman hyvä synnytyspaikka vastasyntyneen hoidon kannalta.

Esimerkiksi Downin oireyhtymää esiintyy 10 000:n lapsen joukossa neljällätoista. Jos seulotaan ainoastaan yli 35-vuotiaat, seulonnoissa löytyy 4 lasta ja kymmenen oireyhtymä on yllätys perheelle. Nyt uuden seulontamenetelmän avulla löytyy 12 lasta.

Uudessa seulontamallissa 4-5 prosenttia potilaista kuuluu riskiryhmään, jotka ohjataan jatkotutkimuksiin.

- Näihin tutkimuksiin liittyy pieni keskenmenoriski, joka on korkeintaan noin puolen prosentin luokkaa, sanoo Ulander.

Myös nuoret synnyttäjät mukaan seulontaan

Suurin muutos on se, että seulonnan piiriin kuuluvat myös nuoret synnyttäjät.

- Tämä on ensisijainen menetelmä kaikille synnyttäjille. Jos muun muassa yli 40-vuotiaat, ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvat potilaat, saavat tästä vapauttavan päätöksen, niin heidän riskinsä on todellakin erittäin pieni, painottaa Ulander.

Uuden yhdistelmäseulonnan tekee kätilö.

- Kätilöllä pitää olla konsultaatiomahdollisuus lääkärin taholta jokaisessa tutkimuksessa, sanoo synnytysten erikoislääkäri Veli-Matti Ulander.

Aikaa äidin tutkimiseen varataan saman verran kuin tähänkin saakka. Lisäkustannus seerumi-seulonnasta on kohtuullisen pieni. Helsingin Naistenklinikan johtavan ylilääkärin Maija Haukkamaan mukaan yhden seerumi-seulan hinta on alle 30 euroa.

- Se ei ole paljon, jos helppo synnytys kustantaa 1290 euroa. Varsinkin jos laskee, kuinka paljon se parantaa seulonnan laatua ja osuvuutta, sanoo Haukkamaa.

Perheillä pitää olla tietoa tutkimuksista

Uudessa seulontamenetelmässä myös neuvoloiden vastuu lisääntyy. Tutkimus tilataan neuvolalta ja myös tutkimustulokset lähetetään sekä potilaalle että neuvolaan.

Perheitä pitää informoida jo hyvissä ajoin siitä, mitä vapaaehtoisiin tutkimuksiin osallistuminen tarkoittaa ja mitä tutkimuksissa mahdollisesti voi selvitä.

- Tutkimuksen vapaaehtoisuutta pitäisi painottaa. Myöskään kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse osallistua, vaan voi esimerkiksi valita ultraäänitutkimuksen, jossa saadaan selville kaksosraskaus tai vaikkapa tarkempi laskettu aika, sanoo johtava ylilääkäri Maija Haukkamaa.

Myös Hyksin Naistenklinikan kätilö Sanna Nojonen perää neuvoloiden vastuuta:

- Ensimmäisellä käynnillä neuvolassa olisi hyvä käydä näitä asioita läpi, selvittää mitä missäkin vaiheessa tutkitaan ja antaa tarpeeksi informaatiota, että olisi pohjaa tehdä oma päätös, mitä tutkimuksia haluaa.

Tutkimuksiin osallistuminen on vasta vanhempien ensimmäinen päätös. Toiseen päätökseen pitää varautua, jos seulonnoista löytyy jotain poikkeavaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.